Alijansa za budućnost Kosova protiv odlaganja lokalnih izbora na Kosovu 1Foto: Pixabay/LNLNLN

Kandidat za gradonačelnika Prištine iz Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Daut Haradinaj izjavio je danas da je ta partija protiv odlaganja lokalnih izbora i da takav postupak aktuelne vlasti predstavlja izbegavanja odgovornosti pred građanima.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je u pismu koje je danas uputio predsednici Kosova Vjosi Osmani Sadriu preporučio da se zbog činjenice da održavanje izbora predstavlja rizik od širenja kovid-19, a samim tim i povećan rizik od smrtnih slučajeva, odlože lokalni izbori zakazani za 17. oktobar.

Haradinaj je povodom toga na svom Fejsbuk nalogu napisao da je „pokušaj odlaganja izbora jasan dokaz bežanja od odgovornosti pred građanima“.

„Nakon gubitka stotina života građana, ova gospoda nisu imala hrabrosti da izraze saučešće porodicama žrtava ili posete Infektivnu i druge klinike. Izbori su u demokratiji sredstvo za ocenjivanje (rada), 17. oktobar bi trebalo da bude dan ocenjivanja za njih“, napisao je Haradinaj.

I Agron Demi iz Instituta GAP je izneo stav da nema logičnog razloga za odlaganje lokalnih izbora, rekavši da je u vreme kada se insistiralo na parlamentarnim izborima 14. februara u zemlji bilo preko 64.000 pozitivnih slučajeva korona virusa, i nije bilo vakcinisanih.

Demi je na Fejsbuku napisao da se ulažu napori da se odlože lokalni izbori kada je trenutno 18.000 aktivnih slučajeva kovid-19, a primljeno je više od milion vakcina.

„Kada se s pravom zahtevalo održavanje izbora 14. februara, kritika (aktuelne Vlade, tada opozicije) bila je da ne upravlja dobro pandemijom. Sada kada se traži odlaganje izbora, vladajuća partija hvali se koliko je dobro upravljala pandemijom i da imamo najveću stopu vakcinacije u regionu. Zašto bi onda odlagali izbore“, kazao je Demi.

On je dodao da se jedino „Pokret samoopredeljene nije izjasnio za smanjenje ili otkazivanje (predizborne) kampanje, ali jeste za odlaganje izbora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari