Alumni klub Pravosudne akademije: Stopirati izbor tužilaca 1Foto: Jason Morrison/freeimages

Alumni klub Pravosudne akademije saopštio je da je danas tražio od Ustavnog suda da donese meru mojom će obustaviti postupak izbora 27 zamenika javnih tužilaca u tužilaštvima širom Srbije koje trenutno sprovodi Državno veće tužilaca (DVT).

-Ova mera je neophodna kako bi se DVT sprečio da protivno Zakonu o javnom tužilaštvu sprovede tekuće konkurse“, navodi se u saopštenju.

Ta mera bi trajala, dodaju iz Alumni kluba Pravosudne akademije, dok Ustavni sud ne okonča postupak ocene zakonitosti Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira i koji je u toku pred ovim sudom.

-DVT je upoznat da je taj Pravilnik osporen, i u proseku jednom mesečno raspisuje konkurse za javnotužilačke funkcionere, ne bi li, pre odluke suda, u sumnjivom postupku na važna mesta predložio odabrane kandidate“, stoji u saopštenju.

Iz Alumni kluba su dodali da trpe pritiske i uvrede od Udruženja tužilaca Srbije (UTS), „udruženja bliskog DVT, koje su plasirane kroz pismo člana Upravnog odbora UTS, u kome se mi nazivamo skupljačima sekundarnih sirovina i aluminijuma, optužujemo da formiramo paralelno udruženje UTS i udruženju sudija.

-Ovakve uvrede i pritisak su reakcija na naša nastojanja da javnost obaveštavamo o svim sumnjivim dešavanjima u izboru javnotužilačkih funkcionera i zato što trenutno u više od 50 javnih tužilaštava i više od 100 sudova u Srbiji sprovodimo anonimnu anketu među pravosudnim funkcionerima u kojima istražujemo njihovo mišljenje o uslovima rada, materijalnom položaju i postojanju nepotizma i korupcije u izboru na funkciju i napredovanju u karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari