Ambasada Nemačke uverena u dogovor Srbije i Kosova u Ohridu 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Uvereni smo da će dogovor biti postignut, naveli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ambasadi Nemačke u Srbiji uoči sastanka lidera Srbije i Kosova u Ohridu, gde će se uz podršku Brisela razgovarati o implementaciji evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

„Evropski predlog ima za cilj uspostavljanje stabilne i pouzdane osnove za odnos Srbije i Kosova. Da bi to uspelo, obe strane moraju da se dogovore o primeni sporazuma“, naveli su iz Ambasade u pisanom odgovoru na upit RSE.

Na pitanje kakvu vrstu potencijala Nemačka vidi za građane Srbije u predstojećem sastanku u Ohridu iz Ambasadi su naveli da je taj sastanak važan korak kako bi se prevazišle prepreke na evropskom putu Srbije.

„Nerešeni odnos Srbije i Kosova ostaje prepreka. Predstojeći sastanak na visokom nivou u Ohridu predstavlja važan korak da se prevaziđe ta prepreka i da se napreduje ka evropskom putu. Od toga će na kraju koristi imati svi građani Srbije“, navodi se u odgovoru Radiju Slobodna Evropa.

U Ambasadi su istakli da je Nemačka „jedna od država koja najsnažnije podržava put Srbije“ ka punopravnom članstvu u EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti trebalo bi, kako je ranije najavljeno, da se sastanu 18. marta u Ohridu, kako bi uz podršku evropskih zvaničnika razgovarali o daljim koracima ka primeni evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari