Ambasador Hil u Vranju: "Neće biti promena granica na jugu Srbije" 1Gradonačelnik Vranja Milenković dočekao ambasadora Hila. Foto: Grad Vranje

„Bilo mi je zadovoljstvo da boravim u Bujanovcu, Preševu i Vranju. Još jednom ističem da promene granica na jugu Srbije neće biti, a ja ću uložiti maksimalni napor da podržimo dalji razvoj ovog regiona i Vranja kao centralne opštine“, poručio je na kraju svoje trodnevne posete Pčinjskom okrugu ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Tokom prepodneva ugledni američki diplomata imao je susret sa Gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, koji je ambasadora Hila dočekao ispred zgrade SO Vranje.

– Obavestio sam ambasadora o našim dosadašnjim projektima koje smo kao lokalna samouprava realizovali sa partnerima iz SAD u prvom redu USAID-om, kao i planovi za dalji razvoj našeg grada. Ukazao sam i na našu nameru da obnovimo zgradu „Američkog doma“ u Vranju koja će poneti ime njenog osnivača Đona Frotingama. Želimo da i dalje uz partnerstvo sa donatorima i kompanijama iz SAD razvijamo Vranje, ali i Pčinjski okrug – sažeo je svoj razgovor sa ambasadorom gradonačelnik Milenković.

On je upoznao gosta i sa projektom regionalnog centra za reciklažu otpada koji će koristiti svih sedam opština Pčinjskog okruga.

Za ambasadora Hila kako je rekao najvažnije je da „ovaj region koji ima dobru infrastrukturu i moderne saobraćajnice nastavi sa svojim razvojem“.

Ambasador Hil u Vranju: "Neće biti promena granica na jugu Srbije" 2
„Zadali ste mi puno zadataka“:Ambasador Hil u Vranju. Foto:Grad Vranje

– Preda mnom je puno domaćih zadataka kada se vratim u Beograd. Želim da u ovom lepom gradu bogate istorije mladi dobiju novu šansu i ostanu da ovde rade i razvijaju dalje potencijale. Mislim da u tome možete računati na moju i pomoć SAD – bio je jasan američki diplomata, kome je ovo bila prva poseta opštinama juga Srbije od kada je imenovan na funkciju ambasadora u Srbiji.

Hil je i u Vranju ponovio stav da „neće biti nikakvih promena granica na jugu Srbije“, te da se „problemi etničkih Albanaca moraju rešavati kroz institucije sistema Srbije i dijalogom sa predstavnicima vlade u Beogradu“.

Svoju trodnevnu posetu jugu Srbije ambasador Kristofer Hil počeo je u Bujanovcu razgovorom sa predstavnicima Albanaca, a boravio je i u Preševu. Tokom posete Hil je obišao i Vojnu bazu JUG kod Bujanovca, gde se sprovode zajedničke vežbe pripadnika VS i SAD za učešće u multinacionalnim mirovnim misijama u okviru Ujedinjenih nacija. Poseta Bazi JUG je imala po proceni analitičara i poruku poslatu Beogradu u odnosu na aktuelne odnose sa Rusijom.

Ambasador Hil je u Američkom kutku u Bujanovcu, razgovarao sa studentima i srednjoškolcima Srbima, Albancima i Romima ukazujući na „značaj zajedničkog suživota i uključivanje svih etničkih zajednica u kulturne i obrazovne projekte koji se sprovode u ovoj opštini“.

Tokom svoje posete ambasador Hil je dao i više intervjua lokalnim medijima na albanskom i srpskom jeziku, kao što su RTV Aldi iz Preševa i Agencija JUGpress iz Leskovca, ukazujući na potrebe „rešavanja svih spornih pitanja kroz dijalog i bolju saradnju sa ministarstvima u Beogradu“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari