Ambasadorka Švedske: Srbija je druga u svetu po visini iznosa koje dobija iz fondova EU 1foto Miroslav Dragojević Danas

Mi činimo sve što je u našoj mogućnosti da Srbija postane članice Evropske unije (EU) što je pre moguće, ali od Srbije, političke volje u zemlji, zavisi kada će postati deo Unije, izjavila je za današnju Politiku ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

„Srbija je donela odluku i aplicirala je za članstvo u EU i time ušla u proces, gde prihvatate kriterijume tog procesa koji se moraju ispuniti da biste napredovali u tom procesu“, dodala je Ben David.

Ben David ukazuje da je Srbija druga u svetu po visini iznosa koje dobija iz fondova EU.

„Paralelno sa tim, Švedska bilateralno daje oko 13 miliona evra godišnje od početka 2000-tih. Ta podrška sastoji se u pomaganju Srbiji da sprovede reforme kako bi ispunila kriterijume za prijem u EU“, objasnila je ona i dodala da „ne postoji drugi međunarodni igrač koji bi ponudio iste mogućnosti“.

Upitana da li je zabrinuta da bi sukob između Rusije i Ukrajine mogao da se proširi na Evropu, Ben David je rekla da je to ne brine, odnosno da je uverena da će Ukrajina pobediti u tom radu, a Rusija izgubiti.

„Zato je prioritet broj jedan da podrežavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno. Ulaskom u NATO, Švedska je bezbednija, a NATO je postao jači. NATO je sredstvo dmeokratije, neagresivan savez, savez za mir i saradnju“, rekla je Ben David.

Na komentar da se građani Srbije ne bi saglasili sa tim i 1999. godini, Ben david je objasnila da Švedska tada nije bila članica Alijanse, „ali ono što se dogodilo tada je bio poslednji pokušaj da se zaustavi etničko čišćenje na Kosovu i da se zaustave konflikti na zapadnom Balkanu koji su dugo trajali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari