Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David: Želimo da vidimo da se proces pridruživanja ubrza 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji, izjavila je u intervjuu za European Western Balkans da će napredak Srbije ka EU oblikovati usklađivanje spoljne politike i ispunjavanje osnovnih kriterijuma EU.

„Verujemo da će biti veoma teško za Srbiju da napreduje ka EU bez da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku kako se zahteva u procesu približavanja EU. Usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i ispunjavanje osnovnih kriterijuma EU će oblikovati mogućnosti za napredak Srbije“, rekla je Ben David.

Navodeći da je geopolitička realnost donela novi osećaj hitnosti pristupanja EU, ona je ukazala da rat Rusije protiv Ukrajine naglašava važnost strateškog partnerstva između EU i Zapadnog Balkana i da zemlje kandidati sada imaju priliku da napreduju i da EU ohrabruje partnere da to iskoriste.

„Naravno da osnovni principi važe: standardi su i dalje tu. Postoji jasan put, jasna metodologija. Želimo da vidimo da se proces pridruživanja ubrza, zasnovan na reformama, pravičnoj i rigoroznoj uslovljenosti i principu sopstvenih zasluga. Striktan i fer pristup. Srbija takođe treba da se suprotstavi percepciji da je na strani Rusije. Pokazivanjem napretka, Srbija će napredovati“, ukazala je Ben David.

Prema njenim rečima, biće potrebna posvećenost zemalja Zapadnog Balkana da se predstave kao spremne za pristupanje EU, jer EU nije samo politička unija, to je zajednica vrednosti koja počiva na vladavini prava i poštovanju prava i sloboda pojedinca.

Ona je navela da EU primećuje napredak koji je Srbija ostvarila u nekim oblastima vladavine prava, ali i sveukupno ograničeni napredak i stalna kašnjenja u nizu drugih oblasti.

„Pozdravljamo prošlogodišnje ustavne amandmane za nezavisnije i efikasnije pravosuđe i pomno pratimo proces koji kulminira u pet novih zakona. Ključ će očigledno biti njihova implementacija“, rekla je Ben David.

Kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ona je istakla da EU ističe potrebu da Srbija pokaže političku volju i da pojača napore, da postigne opipljive i ubedljive rezultate sa efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima i pravosnažnim presudama, zamrzavanjem i konfiskacijom imovine stečene kriminalom.

„Pomno pratimo dešavanja u vezi sa slobodom medija. Važno je da Srbija, kao pitanje prioriteta, efikasno sprovodi svoj medijiski strateški plan i unapredi okruženje za slobodu izražavanja i nezavisnost medija“, kazala je Ben David i pozivala srpske vlasti da objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU, kako bi ljudi u Srbiji mogli da donose informisane odluke i mišljenja.

„U svim medijskim kanalima mora se rešiti problem dezinformacija i strana manipulacija informacijama“, ukazala je Ben David, navodeći da se postupanje oko Evroprajda nije dobro odrazilo na Srbiju, kao i da se mural Ratka Mladića još nalazi u centru Beograda, uprkos obećanjima da će biti uklonjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari