Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao 1Foto: Twitter/@USEmbassySJJ/Printscreen

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.“SAD i Evropska unija ne pokušavaju da nametnu rešenje za odnose Kosova i Srbije, već da im pomognu da donesu teške odluke“, rekla je Donfrid u intervjuu Glasu Amerike na albanskom jeziku.

Američka zvaničnica istakla je da za zemlje Zapadnog Balkana postoji prilika da napreduju na putu evroatlantskih integracija.

„Duboko verujem da građani Kosova i Srbije svoju budućnost vide kao punopravni članovi evroatlantske zajednice. Ima li teških odluka koje Kosovo i Srbija moraju doneti, apsolutno. Hoćemo li mi biti tu da ih podržimo dok donose ove teške odluke – naravno. Te odluke se ne mogu nametnuti, ali su neophodne“, rekla je Donfrid.

Prema njenim rečima, Kosovo i Srbija trebalo bi da žele da ostvare budućnost koja je pred njima i da budu spremni da donose odluke koje mogu izgledati bolne. „Mi ćemo biti uz njih, ali možemo samo da pomognemo i pokušamo da obezbedimo tu budućnost, a Kosovo i Srbija treba da urade težak posao“, dodala je.

Zvaničnica Stejt departmenta govorila je i o ruskoj agresiji u Ukrajini koja traje skoro godinu dana i američkoj pomoći koju pruža odbrani te zemlje.

Ukazala je da naoružanje koje SAD i mnoge druge zemlje kontinuirano obezbeđuju Ukrajini treba da joj omogući bolju poziciju u odbrani teritorije od ruske agresije.

„Bolno je pomisliti da nas manje od mesec dana deli od prve godišnjice ruskog rata protiv Ukrajine. Za to vreme naučili smo najmanje tri stvari. Sada znamo mnogo o Ukrajini i mislim da smo svi inspirisani hrabrošću i otpornošću građana koji se odupiru brutalnoj agresiji Rusije. Takođe, naučili smo više o Rusiji, svesni smo bili njenih igara u Gruziji i Ukrajini 2014. Sada vidimo šta Rusija čini svom susedu, ne samo na bojnom polju, već i bombardovanjem ukrajinske civilne infrastrukture, energetskih postrojenja“, ukazala je američka zvaničnica – uz napomenu da Rusija državu od 44 miliona stanovnika pokušava da, kako kaže, gurne u mrak i hladnu zimu.

 

Na pitanje da li je invazija Rusije na Ukrajinu ;vratila svet u eru Hladnog rata onfrid je rekla da to nije ;Hladni rat niti takmičenje između SAD i Rusije.

„Vladimir Putin je otpočeo rat i on sutra može da ga okonča. Ako Rusija prestane da se bori – rat se završava. Ali, što kaže moj šef sekretar Blinken, ako Ukrajina prestane da se bori – prestaje da postoji“, navela je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari