Američki ambasador na Kosovu: Nasleđe predsednika Rugove inspiracija na Kosovu i širom sveta 1Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ocenio je danas, na 18. godišnjicu smrti prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove, da je njegovo političko nasleđe inspiracija na Kosovu i širom sveta.

On je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da je danas, zajedno sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtjem i drugim kosovskim liderima, odao počast Rugovi.

„Nasleđe predsednika Rugove – lidera koji se zalagao za miran otpor tražeći jednaka prava i slobode za sve građane – inspiracija je ovde na Kosovu i širom sveta“, napisao je američki ambasador.

I šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Šunjog, ocenio je da će Rugova zauvek ostati upamćen po svojoj ulozi u modernoj istoriji Kosova i kao čovek posvećen miru.

„Odao sam počast bivšem predsedniku Kosova, Ibrahimu Rugovi, povodom 18. godišnjice njegove smrti. Rugova će zauvek biti upamćen po svojoj ulozi u modernoj istoriji Kosova. Hvala predsednici Vjosi Osmani što je organizovala ovu svečanost“, napisao je Šunjog na Iksu.

Na današnji dan pre 18 godina posle teške i duge bolesti preminuo je prvi predsednik Kosova Ibrahim Rugova.

Ibrahim Rugova je bio predsednik samoproglašene republike Kosovo od 1992. do svoje smrti, 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari