Američki senator Marfi: Srbiji je mesto uz SAD i Evropsku uniju 1Foto: FoNet/Kris Marfi

Želimo da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji i pozdravljam snažne reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija protiv ruske agresije na Ukrajinu, rekao je danas američki senator Kris Marfi i ocenio da bi za srpske građane bilo dobro da Srbija u tom pitanju bude uz Evropsku uniju i SAD.

Marfi je na konfereniji za novinare, povodom posete šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina Moskvi, rekao da Rusija ovih dana traži prijatelje i da ne smatra političkim i moralnim podržavati režim Vladimira Putina.

Svaka zemlja odlučuje za sebe, ali moj posao je da iznesem argumente zašto je za Srbiju bolje da bude uz SAD i EU, ponovio je Marfi.

Prema njegovim rečima, prošlog proleća je Moskva verovala da će to biti brza ruska pobeda u Ukrajini, a pokazalo se da je reč o katastrofi.

Razumem odnose Srbije i Rusije, ali je moja nada da će se Srbija usklađivati sa EU i SAD, ponovio je Marfi, koji je pozdravio glasanje Beograda u Ujedinjenim nacijama o ovoj temi.

Govoreći o poseti regionu, Marfi je rekao da je sa kolegom Gerijem Pitersom bio u Prištini.

Srbija i Kosovo treba da budu ponosni na Ohridski sporazum i najbolji način da se reše svi problemi je njegova dosledna primena, naglasio je Marfi i dodao da sada treba inistirati da obe strane ispune svoje obaveze.

Znam da je fokus na ZSO, ali primena traži da obe strane istovremeno preduzimaju korake na primeni dogovora, dodao je on i naglasio da je i javno i u privatnom razgovoru poručio da Kosovo treba da ispuni svoje obaveze.

Marfi je rekao da je potrebno ispuniti obaveze preuzete pre 10 godina i da je Zajednicu opština sa srpskom većinom moguće formirati u skladu sa kosovskim ustavom, ali da i Srbija treba da uradi svoj deo posla, ako se želi normalizacija odnosa.

Vreme je da Kosovo deluje, ali i Srbija jasno treba da ispuni svoj deo. Vreme nije na našoj strani i neophodan je brzi napredak, ocenio je američki senator, koji ukazuje da evropski izlasnik Miroslav Lajčak ima svoj vremenski okvir.

Kada imate sporazum, kao što je Ohridski, želite brzo da delujete i da se on primeni, istakao je Marfi, dodajući da on ne može da govori o rokovima.

Ne možemo da čekamo još jednu godinu da vidimo kako će se formirati ZSO ili da Srbija prizna kosovske tablice, dodao je.

Mi u SAD nemamo institut bojkota izbora i situacija kakva je sada u opštinama na severu Kosova nam je nepoznata, naveo je on, koji je ponovo pozvao na primenu postignutog sporazuma kako bi se pronašlo rešenje za sva otvorena pitanja, formiranje ZSO ili da Srbija prihvata dokumenta i tablice Kosova.

Marfi je izjavio da je jutros bio u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i položio cveće, izrazivši uverenje da će vlast, zajedno sa opozicijom, brzo, u nedeljama koje predstoje, doneti mere koje će obezbediti da samo pravi ljudi mogu imati oružje.

U SAD, nažalost, ne prođe nedelja da se ovako nešto ne dogodi, ali verujem da će Srbija za razliku od nas biti hrabra i doneti neke važne zakone i mere kada je reč o oružju, naveo je Marfi i istakao da pojedini mediji u SAD glorifikuju nasilje.

Marfi je na konferenciji za novinare rekao da mu je važano kada dolazi u neku zemlju da razgovara i sa predstavnicima vlasti i sa opozicionim liderima, kao što je bilo i sada.

On je rekao da je razgovarao sa predstavnicima proevropske opozicije o istim pitanjima kao i sa predsednikom i premijerkom Srbije, navodeći da su oni saglasni da Rusiji treba uvesti sankcije i da Srbija treba da nastavi evropski put.

Marfi je najavio da će tokom popodneva razgovarati i sa predstavnicima civilnog društva, dodajući da prati izveštaje Fridom hausa o stanju demokratije u Srbiji.

Video sam izveštaj, a verujem da ga vide i u Briselu, rekao je Marefi, koji ističe da ima stvari koje se moraju menjati, uz napomenu sa su slobodni mediji, fer i pošteni izbori i živo civilno društvo važni elementi svakog demokratskog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari