Analiza Bojana Vranića: Da li će opozicija imati dovoljno da bi bila vlast 1Foto: Print screen N1

„Opozicija u Beogradu će dobiti najbolji mogući rezultati, ali je pitanje je da li će to biti dovoljno da se formira gradska vlast. To ne možemo da znamo pre 17. decembra. Istraživanja su u korist opozicije. Ali, pošto je u Srbiji sve polarizovano, imate i polarizovana istraživanja. Sve se može čitati i ovako i onako“, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Bojan Vranić.

Podsetimo, Republička izborna komisija do sada je proglasila pet lista – SNS, SPS, SRS, Dveri i Zavetnika i Novog DSS-a, a listu su predali i Savez Vojvođanskih Mađara i lista Srbija protiv nasilja.

„Dosta je zanimljivo kako su neke liste brzo predate. Ima tu nekih iznenađenja, na primer Srpska radikalana stranka koja je vanparlamentarna stranka i koja ne uživa neki procenat poverenja, praktično je među prvima predala listu. Pre toga je bilo saopštenje da je Vojislav Šešelj spreman da na lokalnom nivou sarađuje sa SNS. U svakom slučaju, vidimo da u ima neke pomoći od strane SNS, gde se neke liste koje bi trebale da buud opozicione favorizuju“, rekao je Vranić.

Podseća da je lista Srbija protiv nasilja zbog unutrašnjih dogovora tek danas predala listu, a obavestili su medije da su imali probleme tokom procesa skupljanja potpisa.

„Ti problemi oko sakupljanja potpisa, odnosno pronalaženje notara su nešto što se ponavlja već nekoliko izbornih ciklusa. To je složen i finansijski dosta skup aranžman i zato čudi kako je na primer SRS uspela tako brzo da prikupi potpise“, ukazuje Vranić.

Napomenuo je da je SNS započela pretkampanju stavljajući se u ulogu žrtve.

„Oni su pokušali da se pozovu na stare sentimente glasača gde ‘neki zli stari režim’ i dalje napada progresivne snage SNS. To je recept koji je preuzet iz Poljske. Vladajuća stranka je plašila birače da ukoliko pobedi opozicija da će im oduzeti beneficije koje imaju. Nije ništa preterano inovativno, a gledamo to u ovoj kampanji SNS“, ističe gost N1.

Međutim, podseća da je takvu kampanju koristila i Demokratsaka stranka tokom kampanje za izbore 2012. godine.

Komentarišući komentare o padu rejtinga SNS, Vranić je naveo da ona pokazuju da to jeste tačno, ali da je to manje od toga što opozicione stranke misle.

„Je se ne bih zaletao sa ocenama da je SNS izgubio Beograd. Mislim da je vrlo moguće da je rejting SNS pao, ali je pitanje kao i za poslednje izbore, koliko će SNS-u trebati da u koaliciji pravi vladu. Poslednji puit im je falilo malo“, podseća sagovornik N1.

On je govoreći o predizbornoj kampanji do sada, rekao da se radi o populističkoj kampanji u kojoj stranje optužuju druge za korupciju.

Ukazao je da SNS pravi čudne greške koje opozicija nije kapitalizovala.

„U Leskovcu je bio početak kampanje i obećano je da će prosečna plata 2027. godine biti 1.000 evra. E sad, plan SNS na republičkom nivou je da je prosečna plata od 1.000 evra već 2025. godine, kao i da to govori da Leskovac kasni dve godine za ostatkom Srbije. Mene bi bilo sramota da sam predsednik Srbije, a da tako nešto kažem. A opozicija to ne koristi, ili se ne bavi time“, napomenuo je Vranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari