Antonijević: Ne vidim razlog za bojkot okruglog stola 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Ukoliko bude neke velike izmene na izborima, korist od okruglih stolova koji su održani imaće svi građani, jer će na uređeniji način pristupati biralištima i imati veće poverenje u izborni proces.

To poručuje za Danas Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo i jedan od organizatora sastanaka o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka, uoči sutrašnjeg okruglog stola.

Antonijević navodi da je, s obzirom da će se na sutrašnjem sastanku govoriti o zaštiti prava birača, poziv za učešće na šestom okruglom stolu upućen Državnom veću tužilaca kao i republičkoj javnoj tužiteljki.

Prema njegovim rečima, na sutrašnji sastanak su pozvane i one opozicione stranke koje su ranije najavile da neće učestvovati u daljim razgovorima. Antonijević ističe da ne vidi zbog čega za stranke koje su proglasile bojkot izbora pritisak na birače nije tema o kojoj žele da razgovaraju.

– Smatram da je ta tema najznačajnija baš ukoliko želite da govorite o građanima i onima koji sa određenim strahom izlaze na izbore i daju svoj glas. Svim strankama je mesto za tim okruglim stolom i one imaju mnogo toga da kažu. Videli smo kako su izgledali izbori nedavno u Medveđi. Mislim da to treba da bude alarm svima da se nađu za stolom i da govore o izbornim uslovima, pritiscima na građane i na koji način se mogu umanjiti – naglašava Antonijević.

On je ukazao da bi i predstavnici tužilaštva trebali da se pojave na razgovorima, jer do sada u Srbiji nije bilo mnogo postupaka koji su se vodili zbog kršenja prava birača, iako je u poslednjih trideset godina bilo takvih krivičnih dela.

– Veliki broj parlamentarnih stranaka sedi za tim stolom i žao nam je ukoliko je odluka Saveza za Srbiju da bojkotuju okrugli sto i dalje aktuelna. Oni koriste reč „bojkotuju“ kada govore o okruglom stolu, a mislim da je ta reč potpuno neprimerena dijalogu; njega ne bi trebalo bojkotovati, već bi trebalo otvoriti sva pitanja – ukazuje Antonijević.

Prema njegovim rečima, u istraživanjima i preporukama Crte, Transparentnosti i CeSID-a stoje stvari koje nisu jednostavne ni za koga, a naročito za vladajuću stranku.

– Ukoliko oni imaju snage da sede, da neke stvari pomeraju i govore o tome šta sve prihvataju ili ne, ne vidim zbog čega bi bilo ko drugi bojkotovao okrugli sto – kaže Antonijević.

Upitan da li će nakon sutrašnjeg sastanaka biti objavljeni zajednički zaključci učesnika, on dogovara da to „jeste nešto ka čemu se ide“. Antonijević navodi da se nakon svakog okruglog stola sastavlja lista pitanja oko kojih postoji određena saglasnost.

– Na poslednjem okruglom stolu možemo sumirati sve ono što je ranije izrečeno. Uputili smo otvoreni poziv i vladajućoj stranci da iznese dokument o tome šta oni žele da prihvate i na koji način će to moći da se sprovede u kratkom periodu do izbora – navodi Antonijević i dodaje da celokupna atmosfera oko dijaloga govori o tome koliko je bilo teško organizovati takav format razgovora zajedno sa Fakultetom političkih nauka.

Prvi okrugli sto na kom su predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o izbornim uslovima održan je 30. jula. To je ujedno jedini sastanak na kome su bili prisutni svi predstavnici opozicionih partija koje su dobile poziv. Izaslanici Stranke slobode i pravde nisu se pojavili na drugom okruglom stolu, jer nije ispunjen njihov zahtev da sastanci u potpunosti budu otvoreni za javnost, umesto „Chatham House“ formata.

Nakon treće runde razgovora, predsedništvo Saveza za Srbiju donelo je odluku da neće učestvovati na narednim sastancima jer, kako su ocenili, „taj format ne daje nikakve rezultate“. Četvrti krug razgovora napustio je i lider Nove stranke Zoran Živković jer, kako je tada kazao, nije bilo nikakvih pomaka. Na četvrtom sastanku u „slušaonici 3“ na beogradskom FPN-u nije se pojavio ni predstavnik DSS-a, a predsednik te stranke Miloš Jovanović za naš list je rekao da više ne vidi svrhu razgovora.

Šesti okrugli sto posvećen zaštiti i unapređenju biračkog prava biće održan sutra (četvrtak) na FPN od 9 časova i tema će biti pritisci na birače. Izvesno je učešće PSG-a, LDP i LSV-a, kao i vladajućih SNS i SPS. Prethodne runde razgovora ticale su se finansiranja kampanja, medija, biračkog spiska i izborne administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari