Prištinski đak "sasvim jednostavne biografije": Ko je Ardita Sinani, Kurtijeva savetnica kojoj je zabranjen ulaz na Kosovo? 1Foto: Printscreen YouTube/Oxygen

Ardita Sinani, savetnica kosovskog premijera za Bujanovac, Preševo i Medveđu, objavila je da joj srpska policija na prelazu Mučibabe nije dozvolila da uđe na Kosovo. Navela je i da su joj policajci rekli da imaju naređenje da je ne puste da uđe na Kosovo “bez pristanka baze“.

“Nema dodatnog pojašnjenja razloga, niti šta je osnov da se traži i dobije dozvola za prelazak granice. Ovo može biti cijena političkog savjetnika premijera Republike Kosovo, ali to sigurno neće biti sredstvo kojim će se ućutkati glas za prava Albanaca Preševskoj dolini“, navela je Sinani.

Ona je septembra prošle godine izabrana za Kurtijevu savetnicu, ali je u politici već petnaestak godina i isto toliko je u Partiji za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Godinu dana provela je na mestu predsednika opštine Preševo, a sa tog mesta smenjena je aprila prošle godine. Protiv smene izjasnio se i kosovski premijer Kurti.

Smenu Ardite Sinani pratilo je i podizanje optužnice protiv nje, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele subvencija za razvoj lokalnog preduzetništva. Ona i dva člana Komisije za razvoj preduzetništva terete se da su oštetili Opštinu Preševo za ukupno 2,58 miliona dinara, jer su omogućili preduzetnicima koji ne ispunjavaju uslove da dobiju subvencije.

U politiku je praktično ušla u vreme, kada je Riza Haljimi bio predsednik opštine Preševo. Sinani se tada zaposlila u njegovom kabinetu, a decembra 2015. izabrana je za predsednicu ogranka te stranke za Preševo. Na parlamentarnim izborima 2016 . godine bila je nosilac izborne liste čiji je slogan bio “Za Albance, ali je poslaničko mesto ustupila Fatmiru Hasaniju.

U jednom od retkih intervjua medijima, baš pred te parlamentarne izbore, za Danas je navela da je njena biografija sasvim jednostavna.

“Rođena sam 1980. u Preševu. Udata sam, majka dvoje dece. Po zanimanju sam diplomirani ekonomista-menadžmenta i informatike. Diplomirala sam u Prištini 2003, a trenutno radim kao profesorka informatike u gimnaziji. U vreme kad je Riza Haljimi, predsednik PDD, bio predsednik opštine Preševo, radila sam u njegovom kabinetu”, navela je tada Sinani.

Kao prištinski đak više puta je tvrdila da Priština nije samo glavni grad Kosova, već i prosvetna, privredna i duhovna prestonica Albanaca u opštini Preševo i da će ta dva grada sarađivati u okviru Zajednice albanskih opština u regionu.

Tvrdila je i da Srbija sprovodi plan denacionalizacije Albanaca u Preševskoj dolini i da zato vlade u Tirani i Prištini moraju da koordinišu u zaštiti prava Albanaca.

Svojevremeno je za Balkan Talks izjavila da je vlada Aleksandra Vučića politički “nacionalistička”, kulturno “neokonzervativna” i ekonomski “neoliberalna”.

“Vučić se krije iza proevropskog imidža, a zapravo podržava stvaranje autoritarne Srbije koja krši ljudska prava. Nažalost, Zapad ga toleriše iz geopolitičkih i geostrateških razloga“, tvrdila je Sinani, napominjući da Srbija ne poštuje Sporazum o povratku Albanaca iz 2001. godine, kao i da ohrabruje njihovo iseljavanje iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Uoči izbora za predesednicu opštine Preševo najavljivala je i da će tražiti ponovno otpočinjanje dijaloga predstavnika Preševske doline sa Vladom Srbije koji je blokirao Vučić, a tiče se imprementacije tri sporazuma koji su sa Vladom već potpisani.

Na mestu predsednika opštine Preševo ostala je, međutim, nepunih godinu dana.

Ardita Sinani udata je i majka dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari