Ardita Sinani po drugi put vodi Preševo 1Foto: Ardita Sinani

Ardita Sinani nova je predsednica opštine Preševo, a i ranije je bila na toj funkciji. Partija za demokratsko delovanje (PDD) kojoj pripada, na lokalnim izborima u Preševu, održanim u martu, bila je treća po broju osvojenih odborničkih mandata.

Međutim, zahvaljujući koaliciji sa PDD, Demokratskom partijom Albanaca Ragmi Mustafa, Pokretom za reforme Sami Salihua i Demokratskom unijom Albanaca Nasera Azirija, dosadašnji predsednik opštine Preševo Šćipri Arifi poslat je u opoziciju, a Preševo je, kako navode, koalicioni partneri konačno oslobođeno uticaja SNS.

„Nova koalicija i smena vlasti znače oslobađanje od direktnog uticaja vlasti koju u Preševu Aleksandar Vučić ima zahvaljujući Srpskoj listi koju kontroliše i satelitu SNS-a Šćiprimu Arifiju“, ističe Sinani objašnjavajući razloge zbog kojih su se stranke koje imaju različite programe i nesuglasice u prošlosti, ujedinile po nekoliko pitanja.

Nova predsednica opštine, koja je tu dužnost obavljala i ranije, najavljuje unutrašnje reforme, pozivanje državnog i nezavisnog revizora u vezi procene nezakonite potrošnje javnih sredstava iz budžeta opštine, za koje se sumnja „da ih je počinio odlazeći predsednik opštine i njegovi partneri iz vladajuće stranke

„Tražićemo ponovno otpočinjanje dijaloga predstavnika Preševske doline sa Vladom Srbije, koji je blokirao Vučić, a tiče se implementacije tri sporazuma koji su sa Vladom već potpisani“. Sporazum podrazumeva i zahtev opštini Medveđa da uključi Albance koji su isključeni iz lokalne vlasti u ovoj opštini, kao „preduslov za reciprocitet sa Preševom“, objašnjava Sinani.

Ona je najavila i da će u koordinaciji sa opštinom Bujanovac od Vlade tražiti više investicija za jug Srbije. „Tražićemo investicije za Preševo i Bujanovac jer država konstantno socijalno i ekonomski diskriminiše naše dve opštine, ali i druge opštine na jugu Srbije“, navela je Sinani i najavila da će nova vlast Preševa tražiti pomoć i od Kosova i Albanije, ali da će sve probleme prvenstveno rešavati u institucijama Srbije.

Ardita Sinani je bila jedina Albanka koja je učestvovala na parlamentarnim izborima u Srbiji 2016. godine i tada je osvojila mesto za jednog poslanika u parlamentu. Tada je kao predsednica Preševskog ogranka PDD bila i nosilac liste na republičkim izborima.

Uprkos osvojenom poslaničkom mandatu nije ušla u srpski parlament, već je mesto ustupila Fatmiru Hasaniju. Maja te 2016. godine prvi put je postala predsednica opštine Preševo i bila je prva žena u istoriji Preševa koja je dobila tako visoku rukovodeću poziciju u opštini.

„Prezadovoljna sam što sam predsednica, ali osećam i veliku odgovornost prema svima. Želim da poštujem zakone i da dobro radim. Da budem jednaka prema svim građanima i prema svima u skupštini, a sve za dobrobit građana, rekla je Ardita Sinani, koja je bila i prva žena skupštine opštine Preševa i kako navode njene stranačke kolege s pravom može da ponese titulu prva i jedinstvena.

Uprkos važnim funkcijama, javnost malo zna ko je Sinani. „Moja biografija je jednostavna. Rođena sam 1980. u Preševu. Udata sam, majka dvoje dece. Po zanimanju sam diplomirani ekonomista-menadžmenta i informatike.

Diplomirala sam u Prištini 2003. i radila sam kao profesorka informatike u gimnaziji. U vreme kad je Riza Haljimi bio predsednik opštine Preševo, radila sam u njegovom kabinetu. Član sam stranke već deset godina, a decembra 2015. izabrana je za predsednicu ogranka PDD za Preševo“, ispričala je svojevremeno za Danas Ardita Sinani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari