Azem Vlasi: Odlaganje reciprociteta ne predstavlja problem, ali ne treba odustati od te mere 1Foto: Medijacentar.info

Advokat i analitičar Azem Vlasi istakao je da odlaganje reciprociteta ne predstavlja problem, ali da ne treba odustati od te mere, i dodao da su međunardni saveznici ocenili da Srbija želi da stvori tenzije, javlja danas Kosovo onlajn, pozivajući se na Kohu.

„Nije precizirano da će se to dogoditi tačno nakon mesec dana. Važno je pronaći rešenje. Brisel i zapadni saveznici treba da igraju ulogu posrednika u ovom pitanju“, rekao je Vlasi.

„Kosovo mora da ima kontrolu nad celom svojom teritorijom“, naglasio je on i ocenio da nije najvažnije pitanje da li će dogovor biti postignut u roku od 29 dana ili će se još malo odložiti.

„Međutim, ne treba odustati od principa reciprociteta. Srbija je ta koja treba da se ponaša drugačije i ukine izdavanje propratnih dokumenata građanima Kosova ili da pristane na reciprocitet“, rekao je Vlasi.

Prema njegovom mišljenju, poziv međunarodnih saveznika da se odloži sprovođenje odluka o reciprocitetu ne pokazuje da imaju razumevanja za Srbiju.

„Oni su ocenili da Srbija želi da stvori tenzije na Kosovu i u regionu kako bi skrenula pažnju sa ruske agresije u Ukrajini“, smatra Vlasi.

„Zapadnjaci se zalažu za smirivanje situacije i odlaganje ovog pitanja“, protumačio je on i n napomenuo da „niko od zapadnjaka nije rekao da odustanemo od principa reciprociteta“.

Vlasi je dodao da su svi već navikli na „scenario i glumu predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ i istakao da ne postoji šansa da Srbija napadne Kosovo.

„Nema šanse i načina da se Srbija vojno angažuje na Kosovu, jer bi ušla u rat sa NATO. Kosovo nije član NATO, ali je NATO prisutan na Kosovu“, zaključio je Vlasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari