Babiš: Srbija zbog ilegalnih migracija trebalo bi da bude deo Šengenskog prostora 1Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je danas u Beogradu kako bi Srbija, zbog ilegalnih migracija, trebalo da bude deo Šengenskog prostora.

Šengenski prostor je jača tema od proširenja Evropske unije, ocenio je Babiš posle razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i rekao da ne zna zašto Evropska unija nema jasan plan što se tiče tog problema.

Uz konstataciju da je Beograd važan partner Praga, Babiš je rekao da Češka pruža podršku Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Bakana na putu ka članstvu u EU.

Ana Brnabić je ocenila da Srbija nije zaslužila da prošle godine ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje i rekla da „a odluka nije fer“, navodeći da je i Češka nezadovoljna brzinom otvaranja pregovaračkih poglavlja i procesa proširenja EU.

Odnose sa Češkom je Ana Brnabić okarakterisala kao „izvanredne“, uz konstataciju da je Prag jedan od najvećih promotera proširenja EU na Zapadni Balkan.

Premijeri Srbije i Češke razgovarali o vakcinaciji protiv korona virusa

Premijerka Srbije Ana Brnabić i češki kolega Andrej Babiš razgovarali su danas u Beogradu o vakcinaciji protiv korona virusa i ocenili da su bilateralni odnosi „izuzetni“.

„Fokus razgovora je bio na zdravstvenim pitanjima, masovnoj imunizaciji i borbi protiv korona virusa“, rekla je Brnabić novinarima.

Istakla je da je Srbija do sada 10 puta menjala protokol lečenja obolelih od Kovida-19 i da smatra da je Srbija baš zbog toga uspešna u borbi protiv korona virusa.

„Hospitalizujemo više od evropskog proseka i koristimo inovativne lekove, ali je masovna vakcinacija sada najvažnija“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da su bilateralni odnosi „izvanredni“ uz česte i redovne posete na svim nivoima.

Češka daje, dodala je, dobar primer za regionalnu saradnju saradnjom Višegradske četvorke.

„Trgovinska saradnja 2020. godine je dostigla skoro milijardu i dve stotine evra. Sada beležimo suficit što govori o našoj saradnji i o prisustvu čeških investicija“, rekla je Brnabić dodavši da je od kada je Babiš premijer Češka doživela „ekonomski procvat“ i da ona kao predsednica Vlade od njega može mnogo da nauči.

Premijer Babiš je naveo da je u Beograd došao sa delegacijom zdravstvenih stručnjaka da sa Srbijom razmeni informacije o borbi protiv korona virusa.

„Došli smo da razmenimo važne informacije i iskustva. Najvažnija tema je bila vakcinacija. Srbija je vakcinisala više od pola miliona ljudi“, rekao je on.

Pohvalio je Srbiju jer građani mogu da biraju vakcinu.

„Razgovarali smo i o sistemu vakcinisanja. To je za nas izuzetno značajno“, rekao je Babiš.

Trgovinska razmena, rekao je, u poslednjih 10 godina stalno raste.

„Kako sam shvatio češki investitori u Srbiji su na dobrom glasu, predsednica Vlade ih je pohvalila“, rekao je on.

Oboje su izrazili nadu da će se pandemija što pre završiti kako bi se vratili razgovorima o političkim i ekonomskim temama.

Babiš koji je danas u poseti Srbiji, posle razgovora s premijerkom se na radnom ručku sastao s predsednikom Aleksandrom Vučićem, a potom će s premijerkom posetiti punkt za vakcinaciju protiv korona virusa na Beogradskom sajmu.

Babiš nije želeo da se izjašnjava o sporu kablovskih operatera u Srbiji

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je danas da je upoznat sa pitanjem koje se tiče poslovne saradnje Telekoma i Telenora, čiji je vlasnik češki državljanin Peter Kelner, ali da to nije tema kojom on treba da se bavi.

„Naš ambasador me je informisao o toj temi. Ako sam dobro shvatio, radi se o sporu između privatnih kompanija koje, koliko znam, treba da reši Zavod za konkurentnost. To je tema kojom ne treba ja da se bavim“, rekao je Babić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je rekao da je informacije o tome „primio k znanju“ ali da je to pitanje za srpsku stranu.

Junajted grupa ranije je saopštila da postoji plan o poslovnoj saradnji između Telekom i Telenora čiji je jedini cilj gušenje slobode medija i izbacivanje sa tržišta televizija N1 i Nova S, dok Telekom i Telenor tvrde da se radi o poslovnom aranžmanu koji se obavlja sa ciljem povećanja konkurentnosti na tržištu i koji je u skladu sa zakonima i regulativama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari