"Bahato i sramno, brzo bi potrovali pola Srbije kad bi otvorili rudnik u Nedeljicama": Sagovornici Danasa o nastupu ministarke Irene Vujović u Pirotu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Ministarstvo zaštite živorne sredine/MO

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujević je slika društva koje se bori za vazduh. Obraćajući se javnosti u Pirotu posle teškog akcidenta pokazala je neznanje i nepoštovanje, ali i nesnalaženje na poziciji ministarke u najkritičnijim situacijama.

Možemo samo da razmišljano šta će se desiti ako otvore rudnik jadarita, litijuma i bora u Nedeljicama gde je planirano da se 1.000 tona sumporne kiseline svakodnevno dovozi iz istočne Srbije. Znajući koliko često se dešava iskakanje vozova i prevrtanje vagona, bukvalno bi za kratko vreme potrovali pola Srbije, kažu sagovornici Danasa.

Oni su komentarisali nastup Vujović nije dala adekvatan odgovor ni na jedno pitanje novinara vezano za veliki ekološki akcident u Pirotu. Štaviše ministarka je omalovažavala novinara iz Pirota koji je pokušavao da postavi pitanja.

Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik i kopredsednik Zajedno, kaže za Danas da je obraćanje gospođice ministarke sa manirima vetrenjače akcident veći od izlivanja amonijaka.

– Irena Vujović je tužna slika jednog društva koje se bori da dođe do vazduha. Ovakve pojave samo u Vučićevoj Srbiji mogu biti ministri – navodi Jovanović koji je i predsednik Odbora za zaštiti životen sredine u Skupštini Srbije.

Dok Zlatko Kokanović, iz udruženja „Ne damo Jadar“, navodi da je žalosno da uređena država ima takvog ministra zaštite živtne sredine i to u drugom mandatu, koji se tako bahato i sramno ponaša.

– Ne može da izjavi čak ni saučešće za ljude koji su umrli i pozdravi one koji su u bolnici. To je pokazatelj koliko nam je država urušena. Ona bi nedge na zapadu završila na robiji. Ona bi trebalo sama istog momenta da da ostavku i da sudstvo uloži žalbu na njen rad i da se podnesu krivičnu prijave protiv njenog nečinjenja i donošenja pogrešnih odluka koje imaju uticaj na širu javnost. Oni ne prikazuju pravo stanje stvari. A pravo stanje je da se sakrivaju iza tužilaštva koje radi svoj posao i ne može niko da priđe da vidi šta se dešava – kaže on za Danas.

Kako dodaje, Ne damo Jadar je u više navrata pisalo dopise Ministarstvu za zaštitu životne sredine i svaki put su dobijali negativne odgovore.

– Da nisu nadležni za izlivanje vode iz istražnih bušotina oko kojih ništa ne raste, zatim za crvenu baru gde su se pojavile cijano bakrerije i crvene alge, a oni prebacuju loptu na druge. Možemo samo da razmišljano šta će se desiti pošto planiraju da otvore rudnik jadarita, litijuma i bora u Nedeljicama gde je planirano da se 1.000 tona sumporne kiseline svakodnevno dovozi iz istočne Srbije. Znajući koliko često se dešava iskakanje vozova i prevrtanje vagona, bukvalno bi za kratko vreme potrovali pola Srbije – ukazuje on.

A Igor Radošević, analitičar zaštite životne sredine, smatra da je ministarka Vujović u trenutku ekološke katastrofe, čije će se posledice tek osetiti, pokazala neznanje i nepoštovanje.

– Njen nastup, gde bahato i bezobrazno odgovara zabrinutim građanima da je baš briga šta ko misli o njoj, pokazuje da se ne snalazi na poziciji ministarke ekologije u najkritičnijim situacijama. Ministarku ne zanima što je amonijak zagadio Nišavu, uništivši sav život u reci, dok je otrovan oblak iznod Pirota. Naslućuje se i ugrožavanje pijaće vode za stanovnike sa juga Srbije. Pošto je amonijak putovao vozom kroz celu Srbiju za kompaniju Elixir iz Šapca, ova tragedija je mogla da se desi u gusto naseljenim mestima gde bi posledice bile mnogo veće – zaključuje on za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari