Bakić: Gari je simbol otpora bahatim gradskim vlastima 1Foto: Srđan Veljović

Novosadska inicijativa „Vidi, Gari, ne može!“ protiv izgradnje „Novog Sada na vodi“ juče je predstavila plan „Moramo zajedno“ za dalju odbranu obale Dunava od investitorskog urbanizma ali i opasnosti da delovi Novog Sada budu poplavljeni, kako su upozorili aktivisti inicijative.

Na predstavljanju inicijative u Medija centru govorili su aktivisti organizacija koje su podržale ovu inicijativu – Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine (NS), Dragoljub Bakić, arhitekta (BG), Petar Stanić iz Združenih inicijativa i pokreta, dok je moderator bio novinar Nedim Sejdinović.

Igor Lečić, autor stripa Milan Dog, poslao je video poruku u kojoj je objasnio zašto podržava inicijativu „Vidi Gari, ne može“, ističući da Novosađani ne treba da dozvole da se zbog novca i profita uništi njihova gradska oaza.

Olivera Radovanović predstavila je prikupljenih 6.000 potpisa Novosađana i Novosađanki koji su svojim imenom rekli da ne žele Novi Sad na vodi.

Bakić: Gari je simbol otpora bahatim gradskim vlastima 2
Foto: Srđan Veljović

– To nisu samo imena, to su nada, iščekivanje i poverenje svih tih ljudi da mi sa našom borbom nećemo stati i da nećemo dati da se izgradi Novi Sad na vodi. Taj koruptivni projekat sadrži u sebi koncentraciju svih onih negativnosti investitorskog i tajkunskog urbanizma. Mi smo tu da ih onemogućimo da svojim postupcima i planovima ugroze javni interes, navela je ona.

Branislav Guta Grubački iz pokreta Novi optimizam, koji je organizovao ovaj događaj, dodelio je priznanje „Počasni Gari“ arhitekti Dragoljubu Bakiću koji je podržao ovu inicijativu. Bakić je rekao da Novosađani ne smeju da odustanu od odbrane Ribarskog ostrva, Šodroša i Kameničke ade, kao što i Beograđani moraju da brane Makiš.

– Mi sada moramo da kažemo i – vidi, Gari, ne može Makiš! Javnost još nije svesna šta je Makiš jer se nalazi na 25. strani novina a kada dođe na prvu stranu biće kasno, tada ćemo svi mi Beograđani da skupljamo kišnicu i pijemo vodu iz oluka. Novosađani se dobro drže sa svojim Garijem. Gari je postao simbol gradskog otpora, lozinka razboritog građanskog protivljenja ovim bahatim gradskim vlastima, ne samo za Novi Sad i Makiš, već i sve druge projekte urbanističke estrade, zaključio je Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari