Baljak: Bezobrazluk je tražiti od Jankovića da se povuče 1Foto: FoNet / Imre Szabo

Kako će i da li će Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, kapitalizovati ili ne solidnih 16 odsto podrške na predsedničkim izborima, a uoči izbora u Beogradu, pitanje je na koje još nema jasnog odgovora.

Svoje viđenje situacije dao je član Predsedništva LDP Kenan Hajdarević, koji je na svom tviter nalogu napisao da „Apel 100 treba da se sastane i zamoli Sašu Jankovića da se povuče iz politike, jer je pokazao da je netalentovan političar“.

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana upitan za komentar tvita, odgovorio je: „Dajte, molim vas, nije valjda da ozbiljno očekujete da komentarišem tvitove tog čoveka ili izjave Čedomira Jovanovića?“

Jesu li to samo provokacije političkih konkurenata ili nešto drugo, pitali smo potpisnike Apela 100, inicijative u kojoj je 100 javnih ličnosti pozvalo Sašu Jankovića da se kandiduje na ovogodišnjim izborima za predsednika države.

Reditelj i potpisnik Apela 100 Janko Baljak za Danas kaže da je Hajdarevićev tvit bezobrazluk. „Neka se drži svoje propale stranke i višestruko kompromitovanog lidera“, navodi on.

Dragan Popović, inicijator Apela 100, za naš list kaže da je Apel 100 pozvao Sašu Jankovića da se kandiduje i 600.000 građana je prepoznalo taj potez kao dobar. „Siguran sam da će potpisnici Apela i ubuduće znati dobro da prepoznaju ko želi i može da zastupa vrednosti koje su nam bitne. Kao što sam siguran i da će većina članova LDP učiniti isto“, smatra Popović.

S obzirom na ostvareni rezultat na izborima, mnogi su Jankovića videli kao novog lidera razjedinjene i posvađane opozicije. Ipak, za sada liderski potencijal Jankovića se još uvek ne vidi u pravom smislu te reči. Nakon izbora, Janković je osnovao svoj pokret, uz puno muka najpre oko imena, jer je ime „Slobodni građani Srbije“, već bilo zauzeto, pa je bio prinuđen da ga promeni. Usledilo je zatišje oko rada tog pokreta, jer javnost još uvek ne vidi nove inicijative, novi program i ideje, ali i odgovore na ključna pitanja građana u Srbiji. Uz to je pokret napustio akademik Dušan Teodorović, koji je bio jedna od glavnih javnih ličnosti u Jankovićevoj kampanji. U saopštenjima Pokreta se može pročitati da se radi na širenju mreže odbora širom Srbije i da će biti spremni da na sledećim lokalnim izborima ponude konkretna rešenja za svaki grad i opštinu, kao i časne ljude koji će svako od tih rešenja moći da sprovedu u interesu svih građana.

Bliže se izbori u glavnom gradu, a opozicija još uvek nema međusobni dogovor, program i kandidata za te izbore. S druge strane, LDP je jasno rekao da će izaći na beogradske izbore i da će njihov kandidat biti predsednik te stranke Čedomir Jovanović. Odnosi između Jankovića i Jovanovića, zategli su se pre izbore u aprilu, kada je Jovanović rekao da će podržati Jankovića, ali se Janković ogradio od te podrške, praktično je odbivši. 

Krstić: Pogrešna ličnost na pogrešnom mestu

Marketinški stručnjak iz Nove PR Nebojša Krstić za naš list kaže Hajdarevićev tvit nije provokacija već legitimna i tačna ocena Saše Jankovića. On se potpuno slaže sa Hajdarevićem. „Janković je pogrešna ličnost u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. On je sve suprotno od onog što su potpisnici Apela zamišljali da jeste. On je još jedna obmana onoga što zovemo građanskom Srbijom. U suštini, on je upravo ono što oni i zaslužuju“, navodi Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari