Balša Božović: Vučić propustio istorijsku priliku da pokaže da Srbija želi u EU 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović ocenio je da će se odluka Srbije da bude jedina zemlja u Evropi koja se nije pridružila EU u osudi ruske agresije na Ukrajinu i u uvođenju sankcija Rusiji, svakako odraziti na dalji evropski put Srbije.

„Još jednom je režim u Srbiji pokazao strogu privrženost ruskim interesima, čak i u situaciji kada je ruska vojna agresija na Ukrajinu očigledan primer kršenja međunarodnog prava. Ovim je potvrđeno da režim nema viziju, jer papir u osam tačaka nije mudrost i izbalansiranost naše spoljne politike, nego privrženost antizapadnoj politici koja je u Srbiji dominantna već decenijama“, rekao je Božović.

Dodao je da je opredeljenje većine stranaka iz vlasti i opozicije – da Srbija nastavi svoj razvoj ka centralizovanoj, nedemokratskoj, narodnoj državi po ugledu na Rusku Federaciju, a ne ka građanskoj državi članici Evropske Unije.

„Predsednik Aleksandar Vučić nije iskoristio istorijsku priliku da Srbija pokaže da želi da bude u društvu EU i zapadnih partnera koji nisu bili ovoliko ujedinjeni od završetka hladnog rata i time je stavio Srbiju na marginu Evrope“, rekao je Božović i dodao da je Srbiji potrebna politička alternativa Vučićevom režimu, a ne sveža zamena istog koncepta vladanja i vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari