Bečić vodi Odbor za kontrolu službi? 1Foto: N1

Igor Bečić, poslanik Srpske napredne stranke, kako Danas nezvanično saznaje, najverovatnije će se naći na čelu skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Iako je konstitutivna sednica zakazana za subotu, poslanici opozicije, članovi ovog odbora nisu zvanično obavešteni ko će rukovoditi jednim od najvažnijih skupštinskih tela, ali ni ko će od sedam izabranih članova biti izabran za zamenika predsednika.

„Pretpostavljam da je vladajuća većina već unapred odlučila ko će rukovoditi Odborom za kontrolu službi bezbednosti, iako nisu održane konsultacije niti je bilo dogovora pre zakazivanja sednice. To znači da se nastavlja praksa odlučivanja iz jednog centra, kabineta Aleksandra Vučića. Obavešteni smo jedino za koliko sati je zakazana konstitutivna sednica“, kaže Radoslav Milojičić Kena, poslanik DS i član ovog odbora.

Opozicija protestuje i zbog mogućnosti što će ovim skupštinskim odborom, koji uglavnom zaseda iza zatvorenih vrata, rukovoditi Igor Bečić, zbog afera koje su ga pratile u prošlosti. Vojislav Šešelj je još na poslednjoj sednici parlamenta protestovao i što će Bečić biti član Odbora za kontrolu službi bezbednosti, jer se za njegovo ime vezuju mnoge afere, a posebno problem „lažne fakultetske diplome“ .
„Može li takav čovek biti član tog odbora, može li biti otporan na pritiske i podmetanja službi“, upitao je Šešelj, ali je Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, upitao ima li Šešelj kredibilitet da bude član tog istog Odbora s obzirom da je „bio saradnik Udbe u Sarajevu, pod imenom Magistar“.

S obzirom da će Vojislav Šešelj kao najstariji poslanik predsedavati konstitutivnoj sednici Odbora, očekuje se da će rasprava, započeta na poslednjoj sednici parlamenta, biti nastavljena u subotu.

Inače, opozicija podseća da je Bečić pre SNS, bio član SRS i da je njegov skupštinski rad obeležen incidentima i tučama. Osim Bečiću, članovi BIA i vojne agencije najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće polagaće račune i Vojislavu Šešelju, Saši Raduloviću, Vladimiru Đukanoviću, Draganu Šormazu, Radoslavu Milojičiću Keni i Dušanu Bajatoviću. Svi oni će dobiti sertifikat za pristup tajnim podacima i imaće uvid u razmenu poverljivih podataka domaćih i inostranih bezbednosnih službi. Raspolagaće podacima koji se odnose na bezbednosne rizike po državu, kao i način na koji je država na njih spremna da odgovori. Takođe, imaće pristup podacima o osobama koje se prate ili prisluškuju. Odbor za kontrolu službi bezbednosti, između ostalog, nadzire ustavnost i zakonitost rada službi bezbednosti, usklađenost njihovog rada sa strategijom nacionalne bezbednosti i odbrane, razmatra i usvaja izveštaje o radu službi bezbednosti.

Marinika Tepić na čelu Odbora za evrointegracije
Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić izabrana je juče za predsednicu Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije. Za njen izbor glasalo je trinaest članova Odbora, a protiv je bio Petar Jojić iz Srpske radikalne stranke. Za zamenicu predsednika Odbora izabrana je Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara. „Sigurna sam da će radna agenda biti zahtevna, naročito u okolnostima u kojima se Srbija zatekla i u okolnostima novog parlamentarnog sastava gde posle dužeg vremena imamo evroskeptike. To je povod za dodatni rad i argumente i za mene je to pravi izazov da utemeljimo namere i ciljeve“, navela je Tepićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari