Belgija kao predsedavajuća EU poručuje Kosovu: Normalizacija odnosa sa Srbijom ključna za budućnost ulaska u Uniju 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Belgija, koja predsedava Savetom EU narednih šest meseci, dala je pozitivne signale da će pokušati da unapredi ambiciju Kosova da postane članica EU, ali kao uslov navode dijalog sa Srbijom, piše Kosovo online prenoseći Gazetu Ekspres.

„Tokom svog tekućeg predsedavanja Savetom Evropske unije, Belgija će težiti konsenzusu među državama članicama, uzimajući u obzir osetljivost svih država članica i u potpunosti poštujući metodologiju proširenja EU“, rekao je Dejvid Džordens, portparol belgijskog predsedavanja EU.

On je dodao da Belgija podržava perspektivu EU za Zapadni Balkan, uključujući Kosovo.

„Od kada je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u EU tokom češkog predsedavanja u decembru 2022. godine, nisu preduzeti nikakvi dalji koraci. U Savetu do sada nije bilo moguće postići konsenzus da se od Evropske komisije zatraži mišljenje o aplikaciji Kosova za članstvo u EU„, istakao je Džordens.

Belgijanci ističu da Kosovo mora da pokaže uspeh u dijalogu sa Srbijom kako bi ispunilo svoje ciljeve.

„Normalizacija odnosa Kosova i Srbije ostaje ključna za budućnost Kosova u EU. Da bi napredovalo na svom putu ka članstvu u EU, kratkoročno i dugoročno, Kosovo treba – kao i Srbija – da se konstruktivno i pozitivno angažuje u dijalogu Beograda i Prištine uz podršku EU i ispuni svoje obaveze preuzete u prethodnim sporazumima“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari