Beograd i zvanično dobija gradonačelnika i nove gradske većnike 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Sednica Skupštine Beograda na kojoj će odbornici birati gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća zakazana je za danas.

Zakon predviđa da kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, a potom će gradonačelnik predložiti svog zamenika i svoj tim koji čine članovi Veća. Za zamenika gradonačelnika i članove Veća glasa se u paketu.

Srpska napredna stranka je za gradonačelnika predložila prvog sa svoje izborne liste dečijeg hirurga Zorana Radojičića. Sinoć je za njegovog zamenika beogradski odbor SNS predložio Gorana Vesića, dosadašnjeg menadžera grada, a za pomoćnika gradonačelnika Andreju Mladenovića.

Menadžer grada, po svemu sudeći, neće biti ni biran, već će Vesić kao zamenik gradonačelnika obavljati i tu funkciju.

Gradsko veće uglavnom će činiti ljudi koji su taj posao u gradu obavljali i u proteklom periodu, a izbor košarkaša Gorana Grbovića mogla bi da bude jedna od novina u gradskoj vladi.

Sednicu Skupštine Beograda vodiće predsednik iz redova socijalista Nikola Nikodijević, koji je bio na ovoj funkciji i u prethodnom mandatu.

Javnost je oprečno reagovala na izbor Radojičića, dok jedni tvrde da će Radojičić biti gradonačelnik za slikanje, odnosno neka vrsta protokolarnog ceremonijalnog gradonačelnika, a da će pravi operativac biti Goran Vesić, dotle ima i onih koji smatraju da je on energičan čovek i da neće dozvoliti da bude samo protokolarna figura. U javnosti se čuju i glasovi da bi Radojičiću trebalo dati sto dana na vlasti, pa ga tek onda kritikovati.

Opozicioni odbornici ocenili su da je za njih svaki predlog SNS za gradonačelnika Beograda neprihvatljiv.

PSG Saše Jankovića u saopštenju je ocenio da će Radojičić biti marionetski gradonačelnik, međutim interesantno je da se najjača opoziciona odbornička grupa Dragana Đilasa još nije izjasnila. Podsetimo, na osnivačkoj sednici Skupštine Beograda 9. maja, Đilas i odbornici njegove grupe napustili su salu jer im je uskraćeno pravo odgovora za govornicom, i rekli su da će ubuduće uvek ponavljati ovaj čin kao protest na uskraćenu repliku.

Izbor Radojičića može se tumačiti i kao balansiranje lidera SNS Aleksandra Vučića u odlukama, između kruga svojih najbližih saradnika i stranke.

Naime, oko gradonačelničke funkcije borili su se dosadašnji gradonačelnik Siniša Mali i dosadašnji gradski menadžer Goran Vesić. Navodno je Irena Vujović imala podršku Malog, protiv čega je izričito bio Vesić. I

zbor Vesića za gradonačelnika proizveo bi nezadovoljstvo unutar SNS, koja smatra pobedu na beogradskim izborima 4. marta, na kojima su stranke poput DS i LDP, ali i SRS ostale daleko ispod cenzusa, svojim uspehom.

Vučić je odlučio da balansira, time što je svaka struja dobila po nešto, ali ne i sve. Današnji nastup opozicije prema Radojičiću, ali i sam tok sednice, pokazaće već na početku, koliko je bio efektan izbor novog lica, van stranke, ali sa velikim stručnim autoritetom i zasad pozitivnim profilom u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari