Beširi: Politikantski ispadi Amfilohija 1Foto: Marko Misić/Fonet

Sagovornici Danasa različito tumače medijske tvrdnje da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije svojim saradnicima nedavno predstavio dokument pod nazivom „Apel za odbranu Kosova i Metohije“.

Dok potpredsednica Narodne stranke i bivša šefica Koordinacionog tima za KiM Sanda Rašković Ivić smatra da taj dokument ima „posebnu težinu“, izvršni direktor Instituta za evropske studije Naim Leo Beširi smatra da je mitropolit izrekao „opasne stavove“. Kako je objavio Blic, Amfilohije u dokumentu, za koji će tražiti podršku unutar Srpske pravoslavne crkve, konstatuje da je „zamrznuti konflikt“ jedina razumna odluka o rešavanju kosovskog pitanja i izražava protivljenje predlozima o potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine. Novosti tvrde da je dokument sačinjen prilikom jednog skupa na Cetinju, kao i da će ga podržati jedan broj intelektualaca u Srbiji.

Prema mišljenju Sande Rašković Ivić, apel za odbranu KiM je mitropolit Amfilohije i uputio jer nema poverenja u Vučićev „unutrašnji dijalog“.

– Da mitropolit smatra da unutrašnji dijalog na koji poziva Aleksandar Vučić, a koji je usmeren ka pravno obavezujućem sporazumu Beogradu i Prištine, nije pretnja gubitka KiM, ne bi ni apelovao. Mitropolitova pozicija „Egzarha pećkog trona“ daje apelu posebnu težinu. Da sam na Vučićevom mestu, ne bih se lagodno osećala, ume mitropolit Amfilohije i da prokune, kaže sagovornica Danasa.

Naim Leo Beširi ocenjuje da je mitropolit Amfilohije pre svega problem SPC, a onda i društva u celini.

– Svojim retrogradnim i često opasnim stavovima Amfilohije izlazi iz okvira ustavom garantovane sekularnosti s kojim očigledno Sinod i patrijarh ne znaju kako da izađu na kraj. Crkva, svakako, može doprineti unutrašnjem dijalogu svojim viđenjima, ali se bojim da neretko nisu u skladu sa hrišćanskim učenjima koji nas pre svega pozivaju na mir. Štaviše, česti politikantski ispadi mitropolita crnogorsko-primorskog pozivaju na pozornost zbog radikalizacije njegovih sledbenika kao i onih koji ne mogu kritički sagledati domete njegove demagogije. Vreme je da se preispita njegova uloga u redovima čestitih duhovnih vođa Srpske pravoslavne crkve, kojem on sa ovakvim stavovima svakako ne pripada, ističe sagovornik Danasa.

Protivljenje Briselskom sporazumu

Mitropolit Amfilohije je pre četiri godine izrazio i negodovanje zbog potpisivanja Briselskog sporazuma, nakon čega je Vučić, tada prvi potpredsednik vlade, poručio: „Amfilohije neće voditi politiku Srbije.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari