U Starom Grackom kod Lipljana juče je parastosom, paljenjem sveća i polaganjem cveća ispred spomen-ploče na seoskoj školi obeležena 13. godišnjica masakra 14 srpskih žetelaca u ovom mestu u centralnom delu Kosova i Metohije. Na seosko groblje, koje su Albanci više puta rušili i minirali, ni juče nije moglo da se uđe, uprkos ranijim obećanjima Kfora da će ga razminirati. Počinioci ovog zločina do danas nisu otkriveni.


– Sećamo se ljudi koji su živote položili ne u borbi i ratu, nego zato što su bili Srbi i što su živeli ovde. Njih 14 ubili su zli ljudi, na njivi dok su bili na žetvi i sabirali žito za život da bi prehranili svoje porodice. Svoje živote izgubili su od ruku onih koji nisu voleli da žive i koji su sejali smrt oko sebe – poručio je u besedi posle parastosa episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić), prenosi Radio KiM iz Čaglavice.

Isti izvor javlja da su, pored rodbine ubijenih, meštana i predstavnika lokalnih vlasti u Lipljanu, parastosu prisustvovali ministar za rad i socijalnu zaštitu u Vladi Kosova Nenad Rašić i poslanik JSL u kosovskom parlamentu i direktor Doma zdravlja Gračanica Rada Trajković. Na 13. godišnjici jednog od najtežih zločina na KiM pod protektoratom UN nije bilo nikog od državnih zvaničnika iz Beograda. U Ministarstvu za KiM naš list juče nije dobio odgovor zbog čega ni ove, kao ni prošle godine niko od predstavnika države nije bio u Starom Grackom. Nezvanično je kao „opravdanje“ pominjana jučerašnja sednica Skupštine Srbije.

Predstavnici opštine Lipljan ponovili su juče da „zločini počinjeni KiM ne smeju ostati nekažnjeni“.

Osumnjičen pa pušten

Unmik policija je, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Srba iz Starog Grackog, u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana, koji je posle dva meseca pušten iz pritvora zbog nedostatka dokaza. Na njivama u selu Staro Gracko 23. jula 1999. iz zasede su ubijeni: Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari