Bilčik: Trećina mesta za opoziciju na izborima u Srbiji donosi mnogo bolju ravnotežu, REM "pasivan" 1Foto FoNet Milica Vučković

Član Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, i deo delegacije ove institucije koja je posmatrala izbore u Srbiji, izrazio je večeras uverenje da će u novom sastavu parlamenta u kojem je „trećina poslaničkih mesta otišla opoziciji“ postojati „mnogo bolja ravnoteža i da će to doprineti da se nejednakosti“ u pristupu medijskom prostoru „izravnjaju i nestanu“.

Bilčik je u emisiji Prav ugao na Radioteleviziji Vojvodine kritikovao REM zbog „pasivnosti“ u toku izborne kampanje i svrstao ga među institucije koje se „već duže vreme ne bave“ problemom prava svih političkih aktera na podjednak pristup medijima.

„Nezavisni i slobodni mediji treba da imju prostor i način da se slobodno izjasne, i privatni i državni mediji moraju dati slobodan pristup svim političkim akterima a ne samo par dana pre izbore“, rekao je Bilčik novinarki Ljubici Gojgić.

On je u tom smislu izrazio uverenje da će nakon ovih izbora, „na kojima je vladajuća stranka dobila, a trećina poslaničkih mesta ide opoziciji, postojati mnogo bolja ravnoteža“ i da će „to doprineti da neregularnosti terena nestanu i da se izravnjaju“.

Bilčik je u pogledu upravo završenih izbora pohvalio ulogu Republičke izborne komisije, i u tom smislu pomenuo njen pokušaj da uđe u Beogradsku arenu da proveri šta se tamo dešava, povodom prijava o nepravilnostima, a za REM je rekao da se niko iz te institucije „ni direktor ni članovi“ nije pojavio na sastanku sa posmatračkom misijom Evropskog parlamenta u toku priprema za izborni dan.

„Želim da se to promeni“, rekao je Bilčik.

Na pitanja novinarke o dešavanjima u Areni rekao je da on lično „nije bio tamo“ ali da je „mnogo ljudi prijavilo“ da se tamo nešto dešava, i izrazio je uverenje da će se ta „situacija obratiti“, uz opasku da „tim pitanjem treba da se bave institucije u Srbiji“ i da je „sve to povezano sa kredibilitetom prema demokratskom procesu i pristupanjem Evropskoj uniji“.

Prema njegovim rečima, opozicija je na poslednjim izborima stvarila „dobar uspeh“.

Bilčik je izbegao da odgovori na pitanje novinarke da li će u izveštaju misije čiji je član biti „žešćih tonova“ ali je ukazao na važnost tog izveštaja, da je on po značaju sličan izveštajima Evropskog parlamenta, i da će vlada Srbije „dobiti preporuke“.

U pogledu protesta opozicije u Beogradu, koja traži poništavanje lokalnih izbora zbog krupnih neregularnosti, Bilčik je rekao da protesti treba da budu „mirni i zaštićeni“ a da je „dijalog jedini izlaz“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari