Biljana Stojković: Možda može doći do ometanja glasanja 1Biljana Stojković Foto: Medija centar

Profesorka Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković za Danas kaže da bojkot ne bi trebalo ponavljati i da treba nastupiti agresivnije jer građani očekuju konkretne akcije.
.

Ona je komentarišući poruku koja dolaze iz opozicione Stranke slobode i pravde da izbora neće biti, ako ne budu fer, navela da to može da znači ometanje glasanja.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je jutros gostujući na televiziji N1 da se nada da će izbori biti sa barem minimalno fer i demokratskih uslova ili ih neće biti.

„Usaglasili smo sa svim partenerima dva pravca, poslaćemo evrokolegama naše primedbe kako bi sporazum imao i izvršni značaj, a ne samo dijagnostički. Naši zakoni su solidno štivo, ali se ne poštuju i zloupotrebljavaju, ne jer nešto ne piše, nego što se najbrutalnije gazi. Primedbe i predlozi se odnose na to kako se obavezati i penali odnosno odgovornost – RTS i RTV kao dva nacionalna servisa, koje svi građani plaćaju i drugi deo smanjenje pritiska na birače, najviše u javnom sektoru, koji su najpodložniji pritiscima i manipulacijama. Postojalo bi odgovorno lice koje će prijaviti pritisak, kada neko od vas traži da idete na neki partijski skup“, kazala je Tepić.

Budući da iz SSP nismo dobili jasno objašnjenje šta ovo znači, ostaje nejasno da li opozicija namerava da spreči održavanje izbora i da li je to realno očekivati.

Stojković, koja je i članica nefomalnog udruženja intelektualaca „Skupština slobodne Srbije“ navodi da je još uvek je teško pretpostaviti kako će se stvari odvijati sa stavovima opozicije i da li će i koliko njihove odluke biti jedinstvene i zajedničke.

“Jedino nam je jasno da ne treba očekivati fer izbore. Bojkot ne bi trebalo ponavljati u formi koju smo imali prošle godine. Mislim da svi moraju nastupiti agresivnije i odlučnije, a to može podrazumevati i ozbiljnije sukobe. Građani očekuju konkretne akcije ili će se apatija nastaviti. Izjava da „izbora neće biti“ može značiti da će se tokom izbornog dana ometati glasanja, ili će se planirati neka druga forma aktivnog podrivanja nefer izbora. Svaka aktivnost će biti važna”, zaključila je Stojković.

Od Borka Stefanovića, zamenika predsednika SSP, koji je takođe najavljivao da izbora neće biti ako ne bufu fer do objavljivanja ovog teksta nismo dobili pojašnjenje ovih najava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari