Biserko: Normalizacija Miloševićeve politike 1Foto: Medija centar

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko izjavila je, povodom najave da će generali osuđeni u Haškom tribunalu za ratne zločine biti predavači na Vojnoj akademiji, da je reč o široj strategiji negiranja i poricanja svega što se desilo, o normalizaciji Miloševićeve politike i, na neki način, njenog kontinuiteta.

To istovremeno pokazuje da Srbija nije baš na putu za Evropsku uniju, pošto je jedan od prioriteta EU – suočavanje s prošlošću, izjavila je Biserko za vojvođanski istraživačko analitički centar VOICE.

Biserko se pita kuda Srbija zapravo ide sa takvom politikom.

„Ovako se ispostavlja da su ti ratni zločinci neka moralna vertikala u ovom društvu i da će oni uticati na mlade kadrove u vojsci ili tamo gde budu radili kao predavači“, izjavila je Biserko.

Istoričarka Dubravka Stojanović za VOICE upozorava da se Srbija nikada nije suočila sa ratovima devedesetih i da je i posle 2000. godine vidljiva neprekidna potvrda istog programa i istih ljudi koji su Srbiju i odveli u rat.

„Srbija se nije suočila s tim šta je u tim ratovima htela i tražila, zašto je do njih došlo, koja je odgovornost Srbije, koji je to program koji je stajao iza tih ratova. Mi smo svih ovih godina imali novinare, intelektualnce, akademike i sveštenike koji su nastavili da govore isto. Ovo je sada samo jedna potvrda na vojnom nivou“, ocenila je Stojanović.

Komentarišući to što se danas visoki državni funkcioneri poput ministara ili predsednika Republike javno susreću sa osuđenim ratnim zločincima, Dubravka Stojanović ističe da to dokazuje da su ranija izvinjenja bila samo formalna.

„Ja sam to pratila i kroz udžbenike istorije, mi smo u njima imali potpuni kontinuitet sa Miloševićevim argumentima koji su do rata doveli. Prema tome, mislim da je ovo samo jedan jasan nastavak, naravno on je sada očigledniji, to je sada jedan bljesak, jedan šamar“, kaže Stojanović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari