Bisljimi: Registarske tablice više ne mogu biti deo dijaloga, to je odluka koja se sprovodi 1foto: Tviter, Besnik Bisljimi

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) kaže da se zahtev za zamenu nelegalnih registarskih tablica automobila, koje Srbija izdaje građanima Kosova, više ne može posmatrati kao pitanje o kome se može pregovarati u dijalogu Kosova i Srbije.

Bisljimi u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da očekuje da će primena odluke kosovske vlade o preregistraciji ovih automobila sa kosovskim tablicama proći dobro, bez potrebe da građani budu kažnjavani.

Realizacija Vladinog plana počela je 1. novembra i odvijaće se u tri faze.

Prvi se odnosi na ukor građana, drugi na izricanje novčanih kazni, a treći na probne registarske tablice.

Od 21. aprila naredne godine u saobraćaj će biti pušteni samo automobili sa registarskim tablicama koje je izdala država Kosovo – RKS.

Bisljimi u intervjuu za RSE govori i o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje sporova između Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, ovim predlogom je predviđeno rešavanje sporova u dve faze. On kaže da je kosovska strana već dala svoje predloge u vezi sa tim i da će ih kosovski premijer Aljbin Kurti preneti liderima Nemačke i Francuske 3. novembra u Berlinu.

Bisljimi govori i o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i o procesu vizne liberalizacije za Kosovo.

„Nadamo se da neće biti potrebe za izdavanjem kazni. U javnom žargonu to se zove opomena, a zapravo je svojevrsna dodatna informacija da se maksimalno iskoristi rok od 21 dan, u kojem se građanima preporučuje da zamene svoje registarske tablice iz nelegalnih u legalne. Postoje administrativni kapaciteti za ispunjavanje ovih zahteva“, rekao je Bisljimi.

Dodao je i da saopštenja Srpske liste pokazuju da, kako kaže, građani nisu u stanju da odlučuju, već neko drugi odlučuje umesto njih što ih tera da i dalje ostanu u nelegalnoj sferi.

Govorio je i o ulozi Sjedinjenih Američkih Država u procesu donošenja odluka vezanih za registarske tablice i o njihovom predlogu da se rok za preregistraciju „potpuno odloži“.

„SAD su, kao prijateljska zemlja, dale sugestije Republici Kosovo sa idejom da bi pomogle da se legalizuju svi oni koji imaju automobile sa nelegalnim registarskim tablicama“, rekako je Bisljimi.

Rekao je i da je ono što nedostaje medijima je polazna tačka američkog interesa i da niko ne osporava legitimnost odluka Vlade Kosova.

„Niko ne osporava činjenicu da su ove tablice nezakonite i niko ne osporava činjenicu da te tablice uopšte nisu ni trebale da postoje, posebno posle januara 2018. godine. To znači da njihovo postojanje pokazuje da je Srbija prekršila međunarodne sporazume“, istakao je Bisljimi.

Bisljimi je mišljenja da zahtevi za odlaganjem roka za preregistraciju dolaze uglavnom iz dva razloga.

„Prvi, dolaze zbog strašne kampanje dezinformisanja i manipulacije građanima srpske zajednice na severu Kosova od strane Srbije, a drugi zbog ekstremne izloženosti ovih građana pretnjama koje dolaze iz paralelnih struktura u Srbiji. Pošto je to i nama problem, od 1. novembra nismo krenuli ni sa kaznama ni sa oduzimanjem registarskih tablica, što znači da smo odgovorili na zabrinutost naših međunarodnih prijatelja da se građani na neki način zaštite od samointervencije. iz Beograda i da, pored ove slike servirane građanima, mi srpskoj zajednici na severu, pokazujemo suprotno lice Vlade Kosova, kao vlade koja im umesto pretnji nudi poreske olakšice, a umesto konfiskacije ili odmah, kako propis predviđa, omogućavamo im da u nekoliko faza pređu iz nezakonitosti u zakonitost“, rekao je Bisljimi.

Rekao je i da je odluka o tablicama doneta i da se one neće promeniti pa čak i ako SAD budu uticale na to.

Upitan je i o francusko-nemačkom planu i šta on znači za dijalog Beograda i Prištine.

„Reč je o predlogu koji, manje-više, za polazište možda u prijateljskim zemljama poput Nemačke i Francuske ima zabrinutost da se briselski proces ne kreće u pravom tempu, da geopolitička situacija na Balkanu nije tako dobra. Dakle, predlog koji dolazi odatle je u kontekstu ovih događaja. Ideja je da se odnosi Kosova i Srbije rešavaju u dve faze, gde bi se sada rešavao veliki deo sporova, a veoma mali deo, za koji kažu da je 1 odsto, ali verujemo da je više, bi ostavio za kasniji period“, objasnio je Bisljimi.

Ceo intervju pročitajte na Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari