Bivša ambasadorka Srbije u Moskvi: Vučić poručio da je Srbija ostala i da će biti uz Rusiju, Evropa nije poslala ozbiljne poruke srpskom rukovodstvu 1Foto: Printscreen N1

Nekadašnja ambasadorka Srbije u Moskvi Jelica Kurjak ocenila je za N1 da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić svojim izjavama posle izbora potvrdili da je „Srbija ostala i da će biti uz Rusiju“, uz ocenu da ruski predsednik Putin može da bude veoma zadovoljan aktivnošću ambasadora Aleksandra Bocan Harščenka u našoj zemlji.

Ona je u emisiji N1 Studio Live rekla da je postupak premijerke Ane Brnabić, koja se zahvalila ruskim službama bezbednosti na informacijama o protestima koje organizuje Srbija protiv nasilja – „krajnje neubičajen“ i „krajnje neprihvatljiv“.

„Kako može premijer jedne zemlje da zahvali stranim službama što pomažu u detektovanju problema koji postoje u ovoj zemlji? Šta to govori? To govori dve stvari, ili su službe do te mere prisutne svuda i koliko su jake, ili da su nama potrebne strane službe da nam ukažu na to šta će se desiti. To nije prvi put i ne znam kako rešiti taj problem. Takođe, to znači da naše službe ili ne postoje ili ne rade. O čemu se tu radi“, zapitala je Jelica Kurjak.

Prema njenim rečima, izjave poput one Ane brnabić nisu na nivou ni mnogo nižeg rukovodioca, a kamoli premijera jedne države.

Komentarišući sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocanom Harčenkom, ona je navela da se tu radi o poruci domaćoj javnosti, kao i Zapadu.

„Ako predsednik posle izbora čiji se rezultat dovodi u pitanje i nakon prvog dana protesta, pozove ambasadora Rusije, to govori o tome da mu je najbliži predstavnik strane zemlje u Srbiji, kao i poruka na koju stranu se Srbija okrenula. Mislim da ruski predsednik u vidu ambasadora Bocan Harčenka može biti veoma zadovoljan potvrdom od stranje najvišeg rukovodstva da je Srbija ostala i da će biti uz Rusiju. To je na drugi način potvrdila i premijerka“ istakla je Kurjak.

Ona je i podsetila da je slična izjava o saradnji i bliskosti Srbije i Rusije došla i od ministra spoljnih poslova naše zemlje Ivice Dačića, kao i da to poručuje: „Mi smo sa vama, vi ste naši“!

„Evropa bi morala da pošalje ozbiljne poruke našem rukovodstvu, a li to nije uradila. Niko nije nijednog momenta rekao, sem posmatrača izbora iz prve ture reakcija, šta se dogodilo. Sve je počelo vrlo brzo da se ‘zatrpava’. Na to su reagovali nezadovoljni ljudi, i počelo je ‘omekšavanje’, relatizovanje, sve ovo što se već dešava. Prema tome, očekuje se da se desi kao što se ranije dešavalo, da će sve da traje nedelju ili dve i onda će to da smekša kao što se dogodilo i letos sa sjajnim protestima“, zaključila je Kurjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari