"Izgleda da su naše tajne službe bezbednosti potpuno zakazale": Sagovornici Danasa nakon što je Ana Brnabić zahvalila ruskim službama 1

„Premijerka Ana Brnabić nekad je podnosila i transkripte ambasadorima, ali da već duže vreme vlada Srbije i Aleksandar Vučić rade pod komandom ruskog FSB, i Putina“, kaže za Danas Zorana Mihajlović, nekadašnja ministarka u vladi odlazeće premijerke, a danas predsednica pokreta Uvek za Srbiju.

Komentarišući izjavu Ane Brnabić da je zahvalna ruskim službama bezbednosti koje su obavestile Vladu Srbije da će opozicija pokušati nasilnim putem da preuzme vlast u Srbiji, Zorana Mihajlović kaže da sve što radi aktuena vlast ide ka očuvanju njihove „korumpirane i prljave vlasti“.

„Ako treba, ići će (a to su u nedelju i pokazali) do poslednje kapi krvi građana Srbije“, navodi Mihajlović.

Miodrag Gavrilović, potpredsednik Demokratske stranke, podseća i da je ova vlast tvrdila da je Vagner grupa organizovala demonstracije u julu 2020, posle kovida. U februaru ove godine na demonstracijama koje su organizovali Zavetnici, Dveri i Nada nosila su se obeležja Vagnera.

„Vremenom su ruske službe potpuno inkorporirane u srpske službe bezbednosti, jer kako objasniti da su srpskim službama Rusi morali da jave da je došlo do izborne krađe i da srpski narod brani izbornu volju? Neka Brnabićka pita Dragana Stevanovića, potpredsednika IO svoje partije odakle mu saznanja da je 400 birača promenilo mesta prebivališta samo zbog izbora, ili neka pita Milana Stamatovića kako je to legitimno da se fiktivno sele birači SNS-a po Srbiji“, pita Gavrilović.

Nije valjda, kako kaže, sve to tek sada premijerka saznala od ruskih službi bezbednosti.

Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta smatra da Vučić koristi Anu Brnabić koja više neće biti premijer kako bi Rusima i dalje glumio odanost i time još jednom zavarao i javnost u Srbiji.

„Nakon ovoga imenovaće potpuno prozapadnu vladu, a ne bi me iznenadilo da novi premijer bude Srbin koji je rođen i odrastao u Americi. Jedini lek za sve je da opozicija ne prihvati mandate i da tako Vučić dođe u nezgodan položaj i ogoljenu situaciju da je Srbija ušla u tiraniju“, napominje Parović.

Srećko Đukić, diplomata u penziji, komentarišući duboku zahvanost odlazeće premijerke ruskim službama bezbednosti, ističe da sve što se dešava oko osporavanja izbora zbog krađe, stvar je unutrašnje prirode.

„Ako sinoćnje događaje treba da nam najavi neka od ruskih službi koja je tu informaciju istrgovala sa zapadnim službama, onda to jedino znači da su naše službe apsolutno onesposobljene da obavljaju Ustavom i zakonom poverene zadatke. Može se izvući zaključak – da nema ruskih službi, Srbija bi bila na brisanom prostoru“, navodi Đukić.

Prema njegovim rečima, nije nikakva tajna da su ruske službe možda najsnažnije utemeljene u našem regionu pa i Srbiji, i ta činjenica nije od juče, one su tu dugo, tradicionalno prisutne. A to je razumljivo zbog bliskosti Beograda i Moskve, tradicije, duhovnih veza, istorijske ukorenjosti.

„Nije neuobičajeno, naprotiv, praksa je da službe međusobno razmenjuju određene informacije od interesa za bezbednost. Međutim, kako se to radi nikako ne ide u korist naših službi i naše bezbednosti. Sam po sebi se nameće zaključak ‘eto vidite da nema ruskih službi šta bi bilo sa nama, ko bi nas čuvao'“, zaključuje diplomata u penziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari