O tvrdnji da je "Vagner" organizovao demonstracije u Srbiji: "Ako Šormaz bude ministar biće jasno da je vlada formirana pod pritiskom Zapada" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Demonstracije iz jula 2020. godine, za koje se verovalo da su spontano nastale nakon najave ponovnog uvođenja policijskog časa, prema rečima člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke Dragana Šormaza zapravo su bile organizovane “na dugme”.

Zalažući se za uvođenje sankcija Ruskoj federaciji, Šormaz je u intervjuu Danasu naglasio da su tokom demonstracija hapšeni i građani ruske nacionalnosti, pripadnici “Vagnera”, privatne paravojne kompanije sa jakim vezama sa Moskvom. I iako su i ranije mogle da se čuju optužbe da su ruske obaveštajne službe imale neke veze sa julskim protestima, prvi put se u javnosti pojavila informacija da se radi o pripadnicima “Vagnera”.

Sam Šormaz u izjavi za Danas nije želeo da precizira poreklo te informacije, naglašavajući da ne želi da otkriva svoje izvore. On je dodao da je i televizija N1 tokom demonstracija prenela izjavu ruske državljanke koja je učestvovala u protestima. Šormaz nije mogao da kaže koliko građana ruske nacionalnosti je uhapšeno u julu 2020. godine, ali ni šta se njima desilo – da li su procesuirani ili deportovani.

Iste informacije Danas je u toku dana zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, ali niko nije odgovorio na naša pitanja.

Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku navodi da ne postoje nikakvi pouzdani podaci koji bi ukazali da je ruska obaveštajna služba učestvovala u organizaciji julskih demonstracija.

– Ta tvrdnja mi je delovala neubedljivo i pre dve godine, a ni danas nije ništa uverljivija. U suštini radi se o istim optužbama s tim da su one ovoga puta nešto više senzacionalističke jer je spomenuta kompanija “Vagner” koja je u međuvremenu izašla na loš glas. Ne postoje nikakve konkretne informacije da je to tačno, a teško je poverovati da se do sada ne bi pojavile makar neke indicije u tom pravcu, navodi Petrović.

Optužbe da je u organizaciju protesta upleten strani faktor izneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još dok su demonstracije trajale.

“Podbacile su naše službe, bilo je tu upliva i inostranog faktora, i naša služba će time morati da se ozbiljnije pozabavi nego juče. Policija je povratila kontrolu nad skupštinom i rasterala ljude koji su bili nasilni”, rekao je tada Vučić bez preciziranja o tome ko čini inostrani faktor.

Manje su se ustezali provladini mediji, koji su optužbe temeljili na već spomenutoj izjavi ruske državljanke koja se požalila da je udarena pendrekom, ali i činjenici da je BIA privela dva ukrajinska državljana na informativni razgovor jer su tokom protesta vukli džakove šuta na kolovoz.

Centar za evroatlantske studije (CEAS), nevladine organizacije čija je direktorka nedavno imenovana za ambasadorku u Zagrebu je tada saopštio su “glavne vođe nasilnih demonstracija izrazito proruski nastrojeni akteri javnog života koji ne biraju sredstva da delegitimišu pokušaje Republike Srbije da pod okriljem političkog Zapada postignu kompromis o novom statusu Kosova“.

Za list Kurir dokaz o umešanosti Rusije predstavljalo je to što je bio uhapšen sin bivšeg ministra energetike Petra Škundrića koji je, kako su istakli, “poznat po direktnim i odličnim odnosima sa Rusijom”.

Stojanović: Ako Šormaz bude ministar biće jasno da je Vlada formirana pod pritiskom Zapada

Momir Stojanović, nekadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije ističe da je nemoguće da je ruska paravojna grupa mogla da organizuje demonstracije bez znanja naših obaveštajnih službi. On ove, kako ističe, apsurdne tvrdnje, stavlja u kontekst napora Dragana Šormaza da se preporuči za ministra u Vladi Srbije.

– Šormaz, što je i javno rekao, sebe vidi kao ministra u izrazito prozapadnoj Vladi koja će uvesti sankcije Rusiji. On nema nikakve profesionalne i moralne kvalifikacije da bih se ozbiljno osvrtao na njegove tvrdnje o obaveštajnim temama. Ukoliko na kraju i bude imenovan za ministra biće to definitivan dokaz da je Vlada formirana pod jakim pritiskom sa Zapada, kaže Stojanović.

O kompaniji Vagner postoji jako malo pouzdanih informacija. Prema dostupnim izvorima u pitanju je kompanija u privatnom vlasništvu koja se bavi bezbednosnim konsultacijama sa vrlo bliskim vezama sa zvaničnom Moskvom. Jevgenij Prigožin, ruski oligarh koji se navodi kao vlasnik kompanije nedavno je u izjavi za Gardijan negirao njeno postojanje. Međutim, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je potvrdio da kompanija postoji, ali negirao da ima ikakve veze sa Kremljom.

Zapadni mediji navode da Vagner sa radom počinje 2014. godine u vreme majdanske revolucije i aneksije Krima. Nakon toga, plaćenici kompanije navodno su učestvovali u borbama u Siriji, ali i više afričkih zemalja. Evropska unija je u decembru prošle godine uvela sankcije ovoj kompaniji, navodeći da se radi o privatnoj vojsci koja širom sveta podstiče nasilje, krade prirodne resurse i zastrašuje civile. Gardijan je pre dva dana objavio izveštaj da su članovi ove grupe odgovorni za ubistvo više stotina civila u građanskom ratu u Maliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari