Bivši ambasador u Francuskoj: Vučić priprema javno mnjenje za promenu stava prema nezavisnosti Kosova 1Foto: N1

Ne tako davno predsednik je govorio da ne zna ni za kakav papir, pa ga je video ali nije čitao, da bi danas rekao jasno i glasno šta to Francuska i Nemačka, i ne samo te dve države, očekuju od Srbije – ocenjuje za Danas Radomir Diklić, bivši ambsador Srbije u Francuskoj.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da „naša pozicija u vezi sa Kosovom postaje sve komplikovanija zato što danas imamo na stolu predlog Francuske i Nemačke“, čija je suština da Srbija dozvoli da Kosovo postane članica svih međunarodnih organizacija, sagovornik Danasa kaže da „ti stavovi dve vodeće zemlje EU su od ranije poznati“.

– I to nisu samo njihovi stavovi. Njih podržava velika vecina zemalja članica EU i – siguran sam – SAD. Ako je to tako, jasno je da je današnje objasnjenje oko Kosova, početak nove faze pripreme javnog mnjenja na, meni se čini, promenu stava i politike Srbije prema nezavisnosti Kosova – kaže naš sagovornik.

Kažem Srbije, napominje on, i time i sam upadam u „klopku“ da prihvatim da se stav jednog čoveka – Aleksandra Vučića, od strane njega lično, proglašava za politiku države Srbije. “

– „Država to sam ja“ je možda moglo da prođe u doba francuskih kraljeva. Danas to ne samo da je anahrono, već i za Srbiju opasno. Po rečima predsednika, mi građani ove zemlje ćemo biti obavešteni kada dođe do promene u njegovom, državnom, stavu. Pa, šta će nam onda parlament koji je jedino mesto u savremenim društvima gde se kreira politika države u svim oblastima, a posebno spoljna, Srbiji to, po Aleksandru Vučiću, – ne treba – smatra Diklić.

Ali mu, dodaje, treba blanko podrška građana, javnog mnjenja u najširem smislu te reči, da on i mi svi sa njim , „progutamo žabu “ kako je to govorio pokojni premijer Zoran Đinđić, i prihvatimo de facto nezavisnost Kosova.

– A da pritom u tom činu nema nikakve odgovornosti Aleksandra Vučića. Nastavlja se, mislim na „feljton“ autora Aleksandra Vučića – zaključuje sagovornik Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari