Blinken: Stabilno partnerstvo SAD i Kosova ukorenjeno u prijateljstvu dva naroda 1EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je građanima 15. godišnjicu nezavisnosti Kosova, ističući da je stabilno partnerstvo Sjedinjenih Država i Kosova ukorenjeno u međusobnom razumevanju, vrednostima i prijateljstvu dva naroda.

„U ime Sjedinjenih Američkih Država, čestitam narodu Kosova 15. godišnjicu nezavisnosti i suvereniteta države. Ove godine, Sjedinjene Države i Kosovo su ponovo potvrdile svoje snažno partnerstvo i zajedničku posvećenost kosovskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu dok se suočavamo sa novim izazovima u evropskom bezbednosnom okruženju“, kaže se u poruci američkog državnog sekretara.

On ocenjuje da napredak Kosova tokom petnaest godina nezavisnosti je izuzetan po njegovim velikim koracima u razvoju stabilne, multietničke i inkluzivne demokratije.

„Kosovo je jedna od najmlađih zemalja na svetu, njeni građani su s pravom ponosni na napredak koji je Kosovo postiglo u promovisanju i unapređenju demokratskih vrednosti i jačanju institucija kako bi se obezbedilo dobro upravljanje, vladavina zakona i ekonomske mogućnosti za sve Kosovare“, kaže se dalje u čestitki.

Blinken ističe da se raduje nastavku saradnje na zajedničkim prioritetima za jačanje bezbednosti i stabilnosti na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Za to je neophodna normalizacija odnosa sa Srbijom, sa eventualnim međusobnim priznanjem u centru.

„Nedavno predloženi sporazum o dijalogu uz posredovanje EU ima našu snažnu podršku i u velikoj meri će pokrenuti vašu zemlju ka većoj regionalnoj stabilnosti i evropskim i evroatlantskim integracijama“, zaključuje se u čestitki američkog državnog sekretara Blinkena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari