Boban Stojanović: Formiranje "narodnog pokreta za državu" još jedna Vučićeva manipulacija 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Politikolog Boban Stojanović izjavio je danas da najava formiranja „narodnog pokreta za državu“ predstavlja još jednu manipulaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojom on pokušava da se predstavi kao jedini zaštitnik Srbije i Kosova.

Stojanović je agenciji Beta kazao da je formiranje tog pokreta priprema za naredne vanredne parlamentarne izbore „koji će najverovatnije biti održani sledeće godine zajedno s lokalnim izborima“.

„Vučić je dobio najnovija istraživanja javnog mnjenja koja, posle prihvatanja francusko-nemačkog sporazuma, ukazuju na pad njegove popularnosti i rast rejtinga nacionalno-konzervativnih stranaka. Jedan deo njegovih pristalica je prešao na stranu nacionalnih partija i pokreta, i zato se u režimskim tabloidima Miloš Jovanović naziva Francuzom, a Zdravko Ponoš NATO generalom“, kazao je politikolog.

Po rečima Stojanovića, Vučić mora da se svojim biračima predstavi kao jedini zaštitnik Kosova, Srbije i Srba.

„Jedan deo Vučićevog biračkog tela otvoreno iskazuje nezadovoljstvo situacijom na Kosovu. Vučić kreće s novom kampanjom u kojoj će morati da objašnjava da on nije izdajnik i da nije ništa prodao ili potpisao. U pitanju je još jedna medijska manipulacija s ciljem da se prikriju činjenice koje stoje u prihvaćenom francusko-nemačkom sporazumu, a to je da se radi i o de fakto i de jure prizanju nezavisnosti Kosova“, ocenio je Stojanović i dodao da 70 odsto građana Srbije ne zna šta je Vučić dogovorio u Briselu.

Stojanović je naglasio da je Vučić od Srbije stvorio poluautoritarnu zemlju bez vladavine prava, slobode medija i slobode pojedinaca.

„Vučić, kao autoritarni lider, je poprilično jednostavan za kontrolu od stranih faktora. Njemu je Zapad deset godina gledao kroz prste zato što je bio kooperativan po pitanju Kosova. Vučić je od Srbije napravio nešto što nisu ni zapadne vrednosti ni vrednosti civilizovanog sveta“, kazao je politikolog.

Na pitanje Bete, da li će u narednom periodu Vučić dobiti još veću podršku Zapada na učvršćivanju svoje „poluautoritativne“ vladavine, Stojanović je rekao da je to za očekivati.

„Prihvatanjem francusko-nemačkog sporazuma Vučić je dobio nastavak blanko podrške za urušavanje Srbije kroz ogroman kriminal i korupciju i za pretvaranje Srbije iz poluautoritativne u autoritativnu zemlju“, zaključio je politikolog Boban Stojanović.

Mediji bliski Srpskoj naprednoj stranci su objavili da predsednik Srbije Aleksandar Vučić započinje formiranje Narodnog pokreta za državu i da će u narednom periodu obići sve delove zemlje.

Kako se navodi, Vučić će zatražiti podršku naroda za odbranu Srbije i od subote, 11. marta, započeće razgovore sa stanovništvom na jugu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.