Bogovič: "Anti EU" ideje nisu dobile podršku 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

U Sloveniji smo sa zajedničkom listom SDS i SLS, koja je deo „porodice“ Evropske narodne partije, dokazali da smo sposobni da se povežemo i sarađujemo u politici, čega nam je potrebno više i u Evropi.

Lično sam poznat kao neko ko ne deli ljude, već pokušava da ih poveže, i veoma sam ponosan što sam drugi put izabran na listi dveju stranaka i što će Slovenija i dalje imati glasnog zagovornika regionalnog razvoja ruralnih područja, unapređenja položaja farmera, u pravcu „pametnih sela“, a Srbija u meni i dalje svog prijatelja u Evropskom parlamentu, kaže za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u EP, govoreći o rezultatima izbora za EP

Naš sagovornik poručuje da se nada „što bržem proširenju EU – i na Srbiju i šire na Zapadni Balkan“.

– Što se mene lično tiče, rezultati izbora za EP su očekivani. EPP i dalje ostaje najjača politička sila, iako je izgubila nekoliko mesta u Evropskom parlamentu, a nekoliko mandata izgubila je i grupa socijalista i demokrata, sa kojom se obično formiralo „jezgro“ vladajuće koalicije u EP, dok su liberali i Zeleni dobili nešto više mesta nego ranije. Očigledno će sada biti potrebno da se formira šira koalicija nego u odlazećem sazivu EP-a, ali, siguran sam, da će to, u svakom slučaju, opet biti jaka proevropska koalicija, i da „anti EU“ ideje jednostavno na izborima nisu dobile podršku. To je najvažnija poruka evropskih izbora, a i odgovornost je buduće vladajuće koalicije u EP da i dalje stoji čvrsto, kao i ranije, na ideji zajedničke Evrope, konstatuje Bogovič.

Sagovornik Danasa izražava nadu da će takva, što šira koalicija, „ipak biti sposobna da aktivnije i brže rešava probleme u vezi sa ilegalnim migracijama – da štiti spoljne granice EU, a i bori se protiv terorizma“, jer je to „veoma važno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari