Bogovič: Vučićeva odluka motivisana srpsko-hrvatskim odnosima 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Nisam imao informaciju da predsednik Srbije neće ići na kongres Evropske narodne partije (EPP) u Zagreb.

Smatram da ta njegova odluka nema nikakve veze sa odnosom Srpske napredne stranke i EPP-a, već se može razumeti u kontekstu političkih relacija Hrvatske i Srbije, odnosno motivisana je odnosima dveju država, kaže za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, komentarišući odluku predsednika Srbije i lidera SNS da ne učestvuje na predstojećem samitu EPP-a u Zagrebu.

Podsetimo, SNS ima status pridružene članice Evropske narodne partije.

Naš sagovornik ističe da predsedniku Srbije „pre svega želi da se što pre oporavi i da i dalje ima dobro zdravlje“.

Vučić je prošle sedmice otkazao učešće na samitu u Zagrebu koji se održava u sredu i četvrtak. U pismu predsedniku EPP DŽozefu Dolu, koje su preneli mediji, on je izrazio zahvalnost što ga je Dol pozvao da se lično obrati na kongresu u Zagrebu 20. novembra, ali je naveo da neće prisustvovati tom dvodnevnom skupu jer poslednjih nedelja „traje prava haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku“.

U Ambasadi Hrvatske nisu želeli da za naš list komentarišu Vučićeve tvrdnje o „medijskoj harangi“, niti njegovu odluku da ne prisustvuje skupu u Zagrebu. Nikakav komentar na navedenu temu nismo dobili ni od Hrvatsko-demokratske zajednice (HDZ), stranke hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. HDZ ima status punopravne članice Evropske narodne partije.

U programu samita EPP navodi se da će Plenković pozdraviti učesnike skupa. Predviđen je, takođe, izbor predsednika EPP. Teme razgovora biće, između ostalog, odnos Zapadnog Balkana i EU, a održaće se i sastanak šefova država i vlada i vođa opozicije. Drugog dana konferencije biraće se generalni sekretar i potpredsednici EPP, i organizovaće se debata na temu: „Vizija EPP za održivu planetu“.

Prema dostupnim informacijama jedini kandidat za novog lidera EPP-a je Donald Tusk, odlazeći predsednik Evropskog saveta. Među kandidatima za potpredsednike je i Dejvid Mekalister, donedavni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i aktuelni šef Spoljnopolitičkog odbora EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari