Borani pozvani da se izjasne, a vlast kaže da su bolnica, akva park i šoping centar tri nezavisna entiteta i da će se sve graditi 1Foto: Irena Živković (privatna arhiva)

Ubrzo nakon što je nekoliko borskih političkih organizacija i udruženja najavilo pokretanje peticije u kojoj će tražiti od građana da se izjasne da li su za to da se odloži izgradnja Akva parka, a da se novac za te namene preusmeri za učešće Grada u izgradnji nove bolnice, reagovali su funkcioneri grada Bora. Predsednica Stranke slobode i pravde (SSP) u Boru, Irena Živković, kaže da joj je do kasno u noć, poruke slao zamenik predsednika Skupštine Bora, i odbornik Ivan Vučković.

Povodom inicijative opozicionih partija da se sprovede peticija kako bi se građani izjasnili da li su za izgradnju nove bolnice umesto Akva parka u Boru, regovao je zamenik predsednik Skupštine grada Bora, Ivan Vučković, rekavši da “zarad jeftinih političkih poena, određeni odbornici skupštine obmanjuju građane kroz pravno nemoguću priču o referendumu i narodnoj inicijativi, a u vezi sa akva parkom i novom bolnicom”.

“Postoji tačno definisan niz pravnih propisa koji moraju biti ispunjeni kako bi se uopšte došlo u poziciju da se sprovede referendum ili narodna inicijativa. Inicijatori referenduma ne samo da nemaju dovoljan broj potpisa građana upisanih u birački spisak, već ne znaju ni koja pitanja jesu, a koja nisu u nadležnosti skupštine grada”, objasnio je on.

Vučković smatra da pokretači ovih pitanja ne znaju da li zapravo žele referendum, narodnu inicijativu ili peticiju i navodi da su bolnica, akva park i šoping centar tri nezavisna entiteta i da će se sve navedeno graditi i biti na korist svim građanima Bora i okoline.

“Građani moraju da znaju da će, nezavisno od šoping centra i Akva parka, biti i nove bolnice te da se uveliko radi na pripremi pravno-tehničke dokumentacije”, dodao je Vučković.

Predsednica GrO SSP – Bor, Irena Živković, kaže za Danas, da po ko zna koji put, pokazalo se da ova vlast u interesu građana radi samo pod pritiskom.

“Nakon naše konferencije, gradonačelnik je sa celom ‘svitom’ održao konferenciju na kojoj su izneli novi set obećanja u koje niko više ne veruje. Podsećam da je bolnica u Boru bila predizborno obećanje i Aleksandra Vučića, koji je obećao i da će deset dana nakon izbora obići borska sela u kojima se otima dedovina, pa eto još uvek ih nije obišao. Zatim mi se u sred noći obratio i potpredsednik Skupštine grada Bora izgleda sa ciljem da me uvredi ili polakomi”, kaže Irena Živković.

Borani pozvani da se izjasne, a vlast kaže da su bolnica, akva park i šoping centar tri nezavisna entiteta i da će se sve graditi 2
Foto: Irena Živković

Ona kaže da razume da se boje jer su i oni svesni da su kupili odbornike da bi napravili stabilnu većinu i da njihove odluke nemaju legitimitet, ali ne želi da se bavi njima, pošto su to poslednji trzaji ove vlasti.

“Imam da poručim sugrađanima: Sve organizacije, koje su podržale ovu inicijativu, odlučne su u tome da istraju u odbrani interesa svih nas. Pozivam vas da potpišete peticiju kojom ćemo podsetiti odbornike da su u službi građana, a ne partije. Na prvoj narednoj sednici Skupštine grada se glasa da li će se dozvoliti referendum. Mi od ovoga nećemo odustati i borićemo se svim sredstvima. Boru su bolnica, lekari i oprema daleko potrebniji od Akva parka. Zahtevamo referendum. O Boru će odlučivati Borani”, poručila je predsednica GrO SSP Bor, Irena Živković.

Odbornik Grupe građana “Glasno za omladinu”, u Skupštini Bora, Vladimir Stojičević, kaže za Danas, da građane niko ne pita šta im je potrebno, a da Borani hoće novu bolnicu i lekare koji će da ih leče u normalnim uslovima, pa tek onda Akva park i sve ostalo što ide uz to.

“U gradu nije problem samo zgrada nove bolnice, već to što mi nemamo doktore specijaliste. Nemamo ortopeda, nemamo kožnog lekara, onkologe, postoji mogućnost da nam se zatvori mikrobiološka laboratorija. I sama direktorka Opšte bolnice je izjavila da jedna trećina lekara u roku od dve godine stiče uslov za penziju, a gradska vlast nema ideju šta posle toga. Potrebna je zgrada nove bolnice, oprema kao sredstva da se animiraju lekari da dolaze i ostanu u gradu”, kazao je Sojičević.

Prema njegovim rečima, neposredno posle konferencije koju su održali i pozvali građane da potpišu peticiju kako bi se izvršio pritisak na odbornike SNS da glasaju u skladu sa voljom građana, a ne voljom čelnika njihovih stranaka, gradonačelnik Milikić je obišao parcelu gde će se navodno izgraditi čuveni Evropski vrtić, koji najavljuju već tri godine, nova bolnica i sve ono o čemu su govorili ovih dana.

Borani pozvani da se izjasne, a vlast kaže da su bolnica, akva park i šoping centar tri nezavisna entiteta i da će se sve graditi 3
Vladimir Stojičević/Foto: Glasno za omladinu

“Obećali su oni mnogo toga u kampanji, ali ako prođete groz grad, čiji je budzet skoro sedam milijardi dinara, imate utisak kao da prolazite kroz varošicu punu rupa i smeća, dok su džepovi pojedinaca puni love”, zaključio je odbornik Stojičević.

Dejan Lazar, potpredsednik Grupe građana “Glasno za omladinu”, kaže za Danas, da je Ivan Vučković, zamenik predsednika Skupštine grada, u tekstu za lokalni portal izjavio da inicijatori referenduma nisu pročitali zakon.

“Očigledno da Vučković realnost prilagođava sebi, a ne sebe realnosti. On je izjavio da inicijatori referenduma nisu podneli 10 odsto potpisa građana i da postoji niz propisa koji uređuju ovu oblast. Tačno da postoji određena procedura, ali očigledno je da ih on nije pročitao, a ne inicijatori referenduma. Inicijativa za referendum se predaje predsedniku Skupštine grada koji je verifikuje (Član 59. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi), daje određene obrasce, pa se tek onda prikupljaju potpisi – a tu je Dragan Žikić i izvršio opstrukciju – nije verifikovao predlog (u skladu sa članom 61). Jeftina demagogija Ivana Vučkovića pokazuje da on nije nikakav filozof kako sebe predstavlja, već običan sofista – ili kako je Slobodan Jovanović to definisao – poluintelektualac, čovek koji koristi svoje zvanje zarad ličnih interesa”, kaže Dejan Lazar.

Borani pozvani da se izjasne, a vlast kaže da su bolnica, akva park i šoping centar tri nezavisna entiteta i da će se sve graditi 4
Foto: M.S./Danas

Podsećamo, nekoliko borskih političkih organizacija i udruženja pokrenulo je juče peticiju kojom od građana traže da se izjasne da li su za to da se odloži izgradnja Akva parka, a da se novac za te namene preusmeri za učešće Grada u izgradnji nove bolnice.

U proglasu inicijative koju su podneli borski odbori i organizacije Glasno za omaladinu, Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde, Borci za Bor, Novo lice Srbije i Pokret Dveri, navodi se da će za izgradnju Akva parka iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 30 miliona evra, i da je u rešenju kao investitor naznačen Grad Bor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari