Boris Tadić objasnio zašto "u penziju otići neće" 1Foto: Beta/Milan Obradović

Nemačko-francuski predlog je akt ponižavanja, koji proističe iz novouspostavljene realnosti koju zapadne države koje priznaju nezavisnost Kosova nameću regionu, ali i iz realnosti da je Aleksandar Vučić čovek koji ima veliku hipoteku i Zapad može da ga ucenjuje, izjavio je u intervjuu FoNetu predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Nekadašnji predsednik Srbije je u serijalu Kvaka 23 ukazao da je to jedna besramna i nepristojna ponuda, jer se od Srbije traži da ćuti da bi Kosovo postalo nezavisno, bez formalnog priznanja Beograda, što je u stvari ponižavanje nacije.

Uprkos tome, Tadić je predviđa da će Vučić i Aljbin Kurti, na ovaj ili onaj način, ipak, prihvatiti taj predlog, iako su u svojim javnostima pumpali atmosferu kako su pojedina rešenja neprihvatljiva.

Kako je ukazao u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, niti je Zajednica srpskih opština taj institucionalni krov pod kojim bi srpski narod u narednim decenijama mogao suvereno živeti, niti je albanska strana stvarno spremna na kompromis.

Očigledno ima nameru da Srbe izloži dodatnom pritisku, koji u krajnjoj konsekvenci vodi ka iseljavanju srpskog stanovništva sa Kosova, upozorio je Tadić i ocenio da „danas možemo da se borimo samo za neke aspekte minimalnog modela koji je čuvao naše opstajanje na Kosovu“.

Podsećajući da je pre 10 godina bio protiv i Briselskog sporazuma i predlagao plan u četiri tačke, Tadić je ukazao da Vučić, zbog unutrašnje političke borbe, za sadašnju situaciju optužuje njega i opoziciju.

Svestan da se Srbija sada približava velikom riziku, ukoliko odbije evropski plan za Kosovo, Tadić ističe da bi on insistirao na promenama tog plana i podseća da je Vučić na „onoj prvoj konferenciji za štampu i rekao da je imao primedbe“, ali da je te primedbe posle „pojela maca“.

Prema njegovom viđenju, problem je u tome što je svaki plan koji je dolazio iz Evrope i sa Zapada praktično pravio od Srbije bolesnika na Balkanu .

„Moramo da nađemo održivo rešenje i niko ne sme da bude bolesnik na Balkanu. Ni albanska strana, ni srpska strana“, poručio je Tadić i naglasio da je to bila njegova politika dok je bio predsednik Srbije.

S druge strane, Vučić je napravio iskorak, zajedno sa Dačićem i Tomislavom Nikolićem, koji je za njega istorijski neshvatljiv, jer sada dolazimo u situaciju da možda nemamo rešenje, ni odgovor na kosovsko pitanje.

Kako je ocenio, „ovog trenutka postoji samo mogućnost da se pumpa u javnosti da je postignuto mnogo toga u korist Srbije, time što bi dobila kroki ili osnovni dizajn Zajednice srpskih opština, kojoj bi kao bile predate neke izvršne nadležnosti, ali ne one koje obezbeđuju dugoročni opstanak srpskog naroda na Kosovu“.

Nas samo treba da zanimaju samo takve nadležnosti institucija koje obezbeđuju dugoročni opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Sve ostalo je za nas ogroman istorijski gubitak, poručio je Tadić.

Na opasku da ne bi mnogo trebalo da se vraća u prošlost, jer bi se postavilo pitanje i njegovog „doprinosa“ dolasku Vučića, Nikolića i Dačića na vlast, Tadić je uzvratio da su „prihvatili našu političku agendu evropskih integracija, protiv koje su bili smrtni neprijatelji“.

„Što je najveći apsurd, oni tu politiku vode na način da društvo udaljavaju od evropskih integracija, Srbiju kao stalno približavaju EU, ali da nikada ne postane članica“, objasnio je on, mada je priznao i da se Evropa udaljila od sebe u proteklih 10 godina.

Upitan kako tumači Vučićevu izjavu, u kontekstu eventualnog napada na Srbe na Kosovu, da kod njega neće biti „kreni, stani, skloni se i povuci“, jer nije ni „Milošević, ni Koštunica, ni Tadić“, nekadašnji predsednik Srbije je odgovorio da je to „komično i adolescentno hvalisanje“.

Iza toga postoji samo jedan efekat, da Srbija pod Vučićevom vlašću od 2012. do danas na Kosovu i Metohiji gubi sve više svog suvereniteta.

„U svakom slučaju, od Briselskog sporazuma, pa Vašingtonskog sporazuma, do ovih poslednjih sporazuma iz Brisela i Ohrida, „Srbija gubi sve više, a Vučić je sve jači i jači“, predočio je Tadić.

Na pitanje o uticaju ruske agresije na Ukrajinu, ne samo na geopolitičke promene, već i ubrzano rešavanje problema Kosova, on je protumačio da je čitava „arhitektura sveta i dovedena u pitanje upravo na Kosovu, što je jako zanimljivo“.

Vi ste na Kosovu imali situaciju u kojoj zapadna alijansa krši međunarodno pravo, pre svega vojnom intervencijom bez odluke Saveta bezbednosti, koji je deo međunarodne arhitekture, da bi posle usiljeno išla na komadanje Srbije i prihvatanje nezavisnosti Kosova, obrazložio je Tadić.

Kako je uporedio, kada Putin to isto uradi i podrži takvu odluku u Osetiji, Abhaziji i posle toga na Krimu i Donbasu, onda se čitava zapadna međunarodna zajednica šokira.

Posle toga kreće pritisak na Srbiju da što pre prihvati ovo rešenje iz nemačko-francuskog predloga da bi se, u kontekstu ruskog komadanja Ukrajine, zaboravilo šta je Zapad učinio priznavanjem nezavisnosti Kosova, uveren je Tadić.

Upitan o uvođenju sankcija Rusiji, on je podsetio da je u početku smatrao da Srbija, zbog sopstvenog iskustva sa sankcijama, to ne može da uradi.

Onda sam, međutim, u jednom trenutku rekao da će Srbija teško izbeći sankcije Rusiji zbog toga što, kao i u slučaju francusko-nemački predloga, nije imala aktivnu politiku, ocenio je Tadić.

On smatra da će „neuvođenje sankcija nesumnjivo vremenom slabiti Srbiju, koja tu odluku neće moći da izbegne, ukoliko hoće, kao što Vučić kaže, da zaštiti ekonomske svoje Srbije.

„Ako već kaže da mora da prihvati predlog francusko-nemački da ne bi došlo do povlačenja investicija iz Srbije i gubitka radnih mesta, onda će i to morati da uradi“, procenio je Tadić.

Na pitanje o zahtevima za održavanje referenduma o nemačko-francuskom predlogu, on je odgovorio da referendum nije najbolje rešenje, ali da bi, povodom Kosova, trebalo raspisati izbore.

Svi akteri na političkoj sceni koji su danas u parlamentu, ne svi, ali velikom većinom, učestvovali su na prethodnim izborima sa potpuno drugačijim agendama i „obmanjivali građane šta će biti“, tvrdi Tadić.

Što Vučić nije pred izbore rekao da će prihvatiti francusko-nemački predlog koji podrazumeva da Srbija ćutke prihvati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, upitao je on i objasnio da je to trebalo da kaže da bi građani znali za šta glasaju.

Zašto pojedini akteri srpske opozicije nisu rekli da su za jedno takvo rešenje, a ranije su govorili da ne bi prihvatili nezavisnost Kosova, upitao je još Tadić, pominjući Stranku slobode i pravde.

Laganje je bilo opšte na prošlim izborima, stranka koju sam vodio nije lagala građane i zbog toga je platila političku cenu, ali bi izbori legitimizovali pozicije stranaka, pošto građani moraju da znaju za koga glasaju, precizirao je predsednik SDS.

S obzirom na Vučićev sistem, na referendumu može da bude prevare i da se pokrade mnogo lakše nego na izborima, na kojima stranke imaju kontrolnu funkciju, posebno zbog interesa da uđu u parlament, obrazložio je Tadić.

Kako je predočio, može se čak desiti da referendum legitimizuje nemačko-francuski predlog, a time i ubrza legitimizaciju uspostavljanja kosovske nezavisnosti.

Ističući da se zalaže za izbore na svim nivoima, Tadić je priznao da u „opoziciji nema tačke integrišuće varijable“, što vidi kao najveći problem.

Stranke koje su za članstvo u EU, kako je sugerisao, možda treba da naprave potpuno drugačiji blok, „ali ne na način na koji je to rađeno prošli put kada je jedan lider, tu mislim na Dragana Đilasa, pokušavao da bude sve i svja i da nameće drugima šta će se dešavati“.

Predlažem opoziciji da se nađemo na jednoj temi kontrole izbora. To je bitno za sve, i za desničarsku opoziciju i za proevropsku opoziciju, to je pretpostavka demokratije, normalnog društva i uvažavanja mišljenja građana. Evo, predlažem da se ponovo nađemo“, naglasio je Tadić.

Upitan kakve su perspektive njegove stranke na izborima ako cenzus ponovo bude pet odsto, Tadić je odgovorio da je SDS krenula u reorganizaciju.

Kako je rekao, platili smo cenu na prošlim izborima, ali nas niko nije napustio, samo dolaze ljudi i odbori iz drugih opozicionih stranaka, jer vide kako se ponašamo, a sa nama su i mnogi intelektualci.

Tadić misli da SDS ima izuzetan personalni sastav, bolji nego bilo koja opoziciona stranka, da ne govori o ovoj vladajućoj stranci.

On neće da učestvuje u politici u kojoj će morati da pojede svoje reči i podseća da se bavi politikom već više decenija, ali da odustati neće.

To kažem i ljudima iz opozicije, ali kažem i ljudima iz vlasti. I svima onima koji kažu da idem u penziju. U penziju otići neću, poručio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari