Vučić opoziciji bacio rukavicu u lice: Može li opozicija do 85 potpisa za proveru legitimiteta predsednika države? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ukoliko svi poslanici opozicionih poslaničkih klubova i deset poslanika koji ne pripadaju nijednom poslaničkom klubu izraze nepoverenje u legitimitet predsednika, opozicija bi ispunila izazov koji je pred nju sinoć stavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On ih je naime pozvao da sakupe 85 poslanika koji sumnajju u njegov legitimitet a on će da skupi još 85 naprednjaka i ići će se na referendum o nepoverenju predsedniku Republike.

Ako bi poslanici opozicije sakupili potpise imali bi 88 potpisnika budući da je na zvaničnoj internet prezentaciji Skupštine Sribije navedeno da poslanički klub Ujedinjeni ima 15 poslanika, koalicija NADA-Novi DSS, POKS 14, Narodna stranka 12, DS ima 10, Moramo – Zajedno i Zavetnici po osam, Dveri-patriotski blok šest. Zeleno levi klub – Ne davimo Beograd pet a poslanika koji nisu ni u jednom klubu ima deset.

Komentarišući izjavu lidera DS, Zorana Lutovca, da se legitimitet vlasti proverava na predsedničkim izborima, Vučić je naveo da za to postoji ustavna procedura – potrebno je dve trećine poslanika da se izjasni da žele proveru legitimiteta predsednika republike i onda se ide na referendum.

– Vi dođite do polovine potrebnih za samu proceduru, ja ću vam obezbediti ostatak i idemo u to. Ali onda ćemo da organizujemo i druge izbore, samo nemojte posle da se žalite upravi vodovoda što ste sve izbore izgubili opet. Ja sam davno rekao, biću predsednik dok imam legitimitet i dok me narod hoće. Kada me narod ne bude hteo, kada stvarno bude mislio da sam lopov i kriminalac, ja više neću da budem predsednik i neću nikada da idem iz ove zemlje jer sam danonoćno radio. Nema problema, dajem vam izazov skupite 85 potpisa, a ja ću da zamolim 85 poslanika SNS da se izjasne da imaju sumnju i idemo na referendum – kazao je Vučić u emisiji „Prva tema“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da opozivija ne treba da naseda na tu Vučićevu igru jer je opoziv predsednika realno je nemoguć.

– Vučić dobro zna Staljinove reči da nije bitno kao narod glasa nego ko broji glasove. U ovom okonostima svakao je na neuspeh osuđen svaki pokušaj opoziva jer će čitav sistem biti u funkciji Vučića. A on je uspeo da prevari dovoljno velik broj naroda da ima podršku nesumljivo nemalog segmenta birača – kaže Anđelković.

Prema njegovom sudu, opozicija treba da insistira na referendumu o francusko-nemačkom planu, na tome da se pojača međunarodni nadzor nad izbornim procesom i da se medijske slobode ojačaju u odnosu na vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari