Boris Tadić: Vulina treba smeniti sa čela BIA 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Socijaldemokratska stranka (SDS) zatražila je danas hitnu smenu Aleksandra Vulina sa mesta direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), nakon što su mu Sjedinjene Američke Države uvela sankcije, uz ocenu da je ostanak Vulina na toj poziciji direktno ugrožavanje bezbednosti Srbije i njenih građana.

Sjedinjene Države na teret Vulinu stavljaju umešanost u „organizovani kriminal, trgovinu narkoticima“ i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove „ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije“, a Rusiji obezbeđivao „platformu za dalji, maligni uticaj u regionu“.

Predsednik SDS Boris Tadić rekao je da je svaki minut ostanka Vulina na toj poziciji opasno ugrožavanje bezbednosti Srbije i njenih građana, jer su sankcije koje su uvedene Vulinu direktno blokiranje delova međunarodne saradnje koji su apsolutno neophodni za operativno funkcionisanje službe bezbednosti.

„Građani moraju da razumeju da ih Vučić zadržavanjem Vulina na ovoj poziciji drži u poziciji taoca ličnih odnosa sa njegovim poslušnicima“, kazao je Tadić i naglasio da Vulin mora biti momentalno smenjen.

Tadić je dodao i da su optužbe za najteži kriminal koje su upućene na račun Vulina još jedan pokazatelj dramatične kriminalizacije Srbije pod aktuelnom vlašću, sapštila je SDS.

„Godinama ukazujemo na povezanost vlasti sa kriminalnim aktivnostima trgovca oružjem Slobodana Tešića. U vreme naše vlasti borili smo se protiv Tešića i uspešno blokirali njegove nelegalne aktivnosti. Upravo zbog toga Tešić je postao jedan od pokrovitelja SNS, nakon čijeg dolaska na vlast je ponovo pokrenuo svoje kriminalno poslovanje“, naveo je Tadić.

Prema njegovim rečima, zato odgovornost za optužbe upućene na račun Vulina ne snosi samo on, nego pre svega Aleksandar Vučić kao prvi čovek stranke i vlasti koja je u saradnji ne samo sa Tešićem, nego i mnogim drugim predstavnicima kriminala protiv koga smo se borili.

Tadić je ukazao da je ovim sankcijama Srbija po ko zna koji put osramoćena u svetu, navodeći da aktuelna vlast sve vreme urušava ugled Srbije, koji je velikim naporima povraćen nakon režima iz devedesetih u kom su učestvovali isti ljudi koji su posle2012. ponovo od Srbije napravili državu koja je na crnim listama u svetu.

„Kriminal je ključni problem Srbije, a nasilje protiv kog se poslednjih meseci borimo je samo posledica. SNS je na vlast došla uz pomoć kriminala i samo borbom protiv tog istog kriminala možemo srušiti ovu vlast“, upozorio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari