Borisov treći put premijer 1Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Skupština Bugarske danas je većinom glasova izabrala novu vladu na čijem čelu će biti Bojko Borisov, kome je to treći premijerski mandat.

Za novu vladu, koju čine proevropska partija desnog centra Gerb, na čijem je čelu Borisov, i radikalno desničarski nacionalistički savez Ujedinjeni patrioti, glasala su 133 poslanika, a protiv je bilo 100, preneo je AP.

Na izborima koji su održani 26. marta Gerb je osvojio 32,8 odsto glasova, dok su Ujedinjeni patroti dobili 8,5 procenata.

Borisov, bivši telohranitelj, a potom i gradonačelnik Sofije, prvi put je vodio Vladu Bugarske od 2009. do 2013, kada je podneo ostavku zbog socijalnih protesta.

U novembru prošle godine podneo je ostavku na polovini mandata, zbog toga što je kandidat njegove stranke na predsedničkim izborima izgubio od kandidata socijalista.

Gerb u novom sazivu ima 95 poslanika, a Ujedinjeni patrioti 27, što je tesna većina od jednog glasa u parlamentu koji ima 240 mesta.

Borisov, međutim, može da računa i na podršku 12 poslanika populističke partije Volja, što će mu olakšati izglasavanje zakona.

Obraćajući se danas poslanicima, Borisov je rekao da će Bugarska ostati privržena Evropskoj uniji i NATO i da će podržati prijem novih članica u oba saveza. (kraj) is 13:27 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari