Borović (Narodna stranka): Licitacija oko penala Rio Tintu jadna slika Srbije 1Foto: N1

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović izjavio je danas da je „licitacija oko penala“ koji bi država trebalo da plati kompaniji Rio Tinto ukoliko joj se ne omogući eksploatacija litijuma u Jadru, jadna slika slika Srbije jer aktuelna vlast krije sve ugovore koji bitno utiču na ekonomsku, političku, ekološku i bezbednosnu perspektivu zemlje.

„Krčme se državni resursi a javnost nema nikakav uvid u sporazume koje režim potpisuje u ime pravih vlasnika tih resursa – naroda ove zemlje. Ovo nije izuzetak nego pravilo režima koji je došao na vlast na krilima zalaganja za potpunu transparentnosti i poništavanju svih sporazuma koji nisu u interesu države i njenih građana. Desilo se sve suprotno“, naveo je Borović u pisanoj izjavi.

On je ukazao da je Rio Tinto samo aktuelizovao takvu praksu, navodeći primere od „obećanog a od javnosti i danas sakrivenog ugovora sa ‘Vansijem’ o koncesiji na aerodrom, sporazuma sa ‘Etihadom’ do sramne privatizacije Instituta ‘Jaroslav Černi'“.

Borović ja naveo da je najbolji primer te prakse – projekat „Beograd na vodi“.

„Narodna stranka izražava bojazan da ćemo tek odlaskom ovog režima saznati pravu razmeru štete koje je režim napravio kroz tajne ugovore koje je potpisivao. Uključujući i kredite koje je uzimao, garancije i kolaterale koje je davao kreditorima. Da se ne probudimo jednog dana i shvatimo da je čitava država pod nečijom hipotekom, uključujući i građane koji žive u Srbiji“, rekao je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari