Boško Obradović: Izvinjavam se Bodirogi i Lomparu 1Foto: FoNet/ Marija Đokovic

Već samo dovođenje bilo čije potencijalne kandidature na predsedničkim izborima u vezu sa izvesnim rizikom po tu ličnost – najbolje govori o stanju srpske demokratije.

Koristim se prilikom da javno uputim izvinjenje Dejanu Bodirogi i Milu Lomparu što sam ih nehotice doveo u takvu situaciju. Niti sam sa njima razgovarao o tome, niti sam ih ‘kandidovao’, kako su to preneli brojni mediji. Spomenuo sam njihova imena u jednom drugom kontekstu – da Srbija treba da pronađe svog Zdravka Krivokapića iza koga ćemo svi stati i da taj kandidat za predsednika Srbije ne može biti operisan od nacionalnih osećanja i jasnih stavova po pitanju nacionalnih i državnih interesa, već nesumnjivi patriota poput Mila Lompara ili Dejana Bodiroge. Da uprostim. Vučića ne može da pobedi neko ko nema patriotsku crtu ili ko se zalaže za priznanje nezavisnosti Kosova. Srpski pokret Dveri je spreman da kolegama u opoziciji predloži nekoliko takvih imena kojima ne želim javno da licitiram, kao što smo spremni i da imamo svog predsedničkog kandidata, ali i da povučemo kandidaturu ako drugi daju bolje predloge i podržimo zajedničkog kandidata opozicije. Ovako u razgovoru za Danas Boško Obradović, lider Dveri, komentariše brojne reakcije javnosti na njegov predlog predsedničkih kandidata.

* Sudeći po nesuglasicama koje vladaju u opoziciji, ne čini li vam se da se ona vratila na period pre formiranja Saveza za Srbiju?

– Protiv sam bilo kakvih sukoba u opoziciji. Kada Srbija ponovo bude demokratska zemlja, neka svako izađe sa svojim programom i neka bolji pobedi, a građani neka slobodno glasaju na izborima bez ikakvih pritisaka i ucena. Do tada se moramo držati zajedno, makar u dve ključne stvari – borbi za slobodne i poštene izbore i odgovoru na eventualno režimsko odbijanje da ispuni naše zahteve. A to zajedničko opoziciono vežbanje u političkoj kulturi koja podrazumeva međusobno poštovanje, normalne razgovore i dogovore u opštem interesu biće nam veoma korisno i za vreme posle pada ove vlasti.

* Narodna stranka Vuka Jeremića ne želi nikakav savez sa strankama koje su izašle na junske izbore, a pojedine stranke spominju i mogućnost ponovnog bojkota izbora.

– Lično smatram da svi mi koji smo bojkotovali izbore 21. juna na svim nivoima treba da izađemo sa zajedničkom platformom i formiramo zajedničku delegaciju za budući dijalog sa vlašću. Nemam ništa protiv da nas ostale kolege iz opozicije u tome podrže, ali smatram da je logično da na tim pregovorima opoziciju predvode oni koji su bojkotovali izbore. Što se tiče nekog novog bojkota, lično smatram da smo svi mi kao građani i opozicija na ispitu da više nikada ne dozvolimo održavanje nedemokratskih izbora u Srbiji. Ako to ponovo prođe, onda Vučić i treba da vlada jer smo mi nesposobni i krivi.

Boško Obradović: Izvinjavam se Bodirogi i Lomparu 2

* Na koji način opozicija može da pobedi na sledećim izborima?

– Naša pobeda je moguća u četiri koraka: 1. dogovor o međusobnom nenapadanju i strogo poštovanje dogovorenog; 2. garancije da će ono što se dogovorimo u dijalogu sa vlašću po pitanju uslova za slobodne i poštene izbore biti i sprovedeno u praksi, ali ne tri dana pred izbore već više meseci ranije; 3. pametan dogovor u koliko opozicionih kolona ćemo izaći na vanredne izbore na svim nivoima; i 4. spremnost da na ulici branimo osnovna ljudska prava i demokratiju u Srbiji, kako u procesu borbe za slobodne i poštene izbore ako vlast ne bude htela da ispuni naše zahteve, tako i u odbrani izborne volje građana ako se usude da ponovo lažiraju izborne rezultate.

* U koliko kolona bi onda opozicija trebalo da izađe na izbore?

– Najbolje u onoliko kolona koje joj daju najveću šansu za pobedu nad kolonama vlasti koje će takođe biti formirane. Za odgovor na to pitanje treba da konsultujemo građane. Oni treba da nam kažu u koliko kolona da izađemo – jednoj, dve ili više. Ključno je da nema odliva glasova ispod cenzusa i da svaki opozicioni glas bude sačuvan, a zadobijeni i mnogi novi kroz jednu afirmativnu i kreativnu kampanju pozivanja da se izađe izbore i smeni jedna nedemokratska i kriminalna vlast.

* Isključuje li to podelu na pravu i lažnu opoziciju i mogu li Dveri na izbore sa PSG i ZZS Nebojše Zelenovića?

– Prava opozicija je ona koja želi ne samo smenu aktuelne vlasti već i promenu kompletnog korumpiranog političkog sistema koji ovde vlada 30 godina, a u mnogo čemu i od 1945. To je nova opoziciona kolona koju Dveri predlažu – Promena sistema i svi koji su za to mogu biti naši partneri i pre i posle izbora.

* Gledate li sednice Skupštine?

– Ne gledam rijaliti šou. Srbiji je dosta Zadruga i Parova. Naša tragedija je u tome što se rijaliti preselio u Narodnu skupštinu. Ali, u svakom zlu ima neko dobro, što bi rekao naš narod. Bojkot je očito bio jedini način da se do kraja razgoliti besmisao srpskog parlamentarizma u vreme vlasti SNS. Sada je svakome ko pogleda i jedan minut skupštinskih prenosa jasno zašto ovako nešto više nikada ne sme da nam se ponovi i koliko je važno da imamo normalan parlament i parlamentarnu debatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari