Boško Obradović: Vučića ne može da pobedi niko iz bivšeg režima 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Obavezujemo se na otkrivanje grobnog mesta i podizanje spomenika đeneralu Draži Mihailoviću u Beogradu, takođe, u našem programu su i spomenici vojvodi Momčilu Đujiću, vladiki Nikolaju Velimiroviću, šajkači i ćirilici, kaže između ostalog, Boško Obradović, lider Dveri.

„Nije problem da odem, ali generalno ne želim više da gubim vreme ni u kakvim zamajavanjima kako od strane vlasti tako i od strane opozicije“, kaže za naš list Obradović odgovarajući na pitanje da li će otići na novi sastanak Radne grupe za izborne uslove bez posredovanje stranaca, iako je rekao da je Ivica Dačić prekrišio sve rokove na ovom koloseku međustranačkog dijaloga.

„Vlast godinu dana folira dijalog o izbornim uslovima, a opozicija o izbornim kolonama. Zato smo i doneli odluku da ne čekamo više nikoga i ništa i idemo na izbore jer je ostalo manje od šest meseci do izbora, a to je strahovito malo vremena u uslovima pandemije i medijskog mraka. Sada me mnogo više od praznih dijaloga zanimaju pripreme za izbore”, dodaje sagovornik Danasa.

Kako odgovarate na „prozivke“ iz DJB, nekadašnjih partnera, da ste odustali od dijaloga bez stranaca kada ste odlučili da izađete na izbore?

– Nismo mi odustali od dijaloga već vlast. A nama ne pada na pamet da ih više čekamo i gubimo vreme, jer oni tako mogu da nas razvlače u nedogled. Ljudi, izbori su za manje od pola godine! Mobilizacija! Pozivam sve koji su za nove izborne borbe da nam se jave i priključe!

Da li vas je vlast do sada pozvala da date članove u Republičku izbornu komisiju i u telo za praćenje medija, tekovine dijaloga uz posredovanje stranaca? Hočete li to učiniti?

– Još nismo dobili taj poziv, a nismo doneli ni odluku da li ćemo ga prihvatiti jer očekujemo prvo odgovor na naše amandmane koje smo dali na sporazum između vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini, od čega nam zavisi da li ćemo taj sporazum potpisati i učestvovati u njegovoj primeni, a onda i u primeni zaključaka koje su dali evroparlamentarci. Postavili smo dve jasne crvene linije: konkretni medija planovi svih sedam velikih medija koji su bili na sastanku Radne grupe u Skupštini i Nadzorni odbor za kontrolu izbornog procesa.

Plašite li se da će vas vaši glasači kazniti jer ste vrlo blisko sarađivali sa Draganom Đilasom?

– Za naše birače je najvažnije da mi nikada nismo izneverili naša ideološka uverenja i program. Bili smo deo Saveza za Srbiju sa idejom da dođe do ukrupnjavanja opozicije u borbi protiv aktuelne vlasti, ali se nikada nismo odrekli svojih političkih stavova, što su naši birači upamtili. Naprotiv, naše ideje o očuvanju KiM u sastavu Srbije, ekonomskoj, porodičnoj i socijalnoj politici, kao i lustraciji, postale su deo 30 tačaka Saveza za Srbiju i programa buduće Vlade Srbije koji se našao u „Sporazumu sa narodom”. Uradili smo sve što je bilo do nas u suprotstavljanju sadašnjoj vlasti i u Skupštini i na protestima, ali nismo imali podršku kolega da idemo do kraja ni 13. aprila 2019. kada je bio najveći opozicioni miting i kada sam predlagao da ostanemo ispred Narodne skupštine do ispunjenja naših zahteva, ni tokom mog štrajka glađu kada smo masovnim štrajkom lidera opozicije mogli da sprečimo prošlogodišnje lažne izbore. A onda su kolege ugasile SZS iako je Savez bio glavni nosilac uspeha bojkota izbora?! Što je do nas, mislim da smo časno završili tu epizodu i vratili se svom samostalnom političkom putu.

Iz Dveri je poručeno da će podržati kandidata za predsednika ako ga svi podrže i ako bude bolji od vas. Ako svi podrže Borisa Tadića, hoćete li ga i vi podržati?

– Kao što sam protiv sadašnje vlasti, tako isto sam i protiv povratka na bivši režim. Boris Tadić je oličenje bivše vlasti i nema nikakvih šansi na izborima. NJegova kandidatura bi odgovarala vladajućem režimu jer Vučića ne može da pobedi niko od lidera bivšeg režima, već samo dokazani patriota koji do sada nije bio na vlasti.

Šta se desilo sa stvaranjem ujedinjenih patriota? Na koga trenutno računate kao mogućeg saradnika iz tog bloka partija?

– Program Patriotskog bloka je završen: očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, Srpski mini-šengen sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom, ekonomski patriotizam i podrška domaćoj privredi i poljoprivredi umesto stranim kompanijama, zabrana rada Rio Tinto u Srbiji i ekološki patriotizam, veća bezbednost za građane Srbije koji su ugroženi migrantskom krizom, otkrivanje svih grobnica žrtava komunističkog terora, imena ubica i doušnika, restitucija imovine i obnova monarhije kao principa vlasti. Posebno važno obećanje imamo za beogradske izbore jer je došlo vreme da se izmiri dug prema prvom gerilcu u okupiranoj Evropi pod nacizmom: obavezujemo se na otkrivanje grobnog mesta i podizanje spomenika đeneralu Draži Mihailoviću u Beogradu. Takođe, u našem programu su i spomenici vojvodi Momčilu Đujiću, vladiki Nikolaju Velimiroviću, šajkači i ćirilici. Ima dosta zainteresovanih rodoljubivih političkih pokreta, udruženja i pojedinaca da se priključe ovakvom Patriotskom bloku i ovih dana privodimo kraju razgovore o tome. Ujedinjene patriote su naša nužnost i budućnost.

Da li ste doneli odluku o saradnji sa pokretom Zavetnici?

– Glavni odbor Srpskog pokreta Dveri doneo je odluku da počnemo sa priprema za izbore kao da ćemo na njih ići samostalno. Na Glavnom odboru nije bilo reči ni o kakvim predizbornim koalicijama niti smo o tome do sada sa bilo kim razgovarali. Najpre želimo da formiramo Patriotski blok od nestranačkih organizacija i istaknutih pojedinaca koji su spremni da podrže naš program za promenu sistema, a ostajemo otvoreni i za šire predizborne koalicije. Jedini uslov za saradnju je promena kompletnog korumpiranog političkog i pravosudnog sistema koji se ovde nije menjao više od 30 godina.

O vakcinaciji i biračima

Apsolutno sam protiv nametanja obavezne vakcinacije, posebno dece, i kovid propusnica kao kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Dveri nisu antivakseri već borci za slobodu izbora u vremenu sve veće kovid diktature koja više nije samo medicinski nego i socijalni i totalitarni eksperiment kontrole nad stanovništvom pod izgovorom protivepidemijskih mera. Odbacujem tu novu i štetnu podelu na vakcinisane i nevakcinisane. To je nedopustivo zadiranje u privatnost i čista diskriminacija. Svako ima Ustavom zagarantovano pravo da odlučuje o svome zdravlju i da bira dobrovoljnu vakcinaciju ili da se ne vakciniše. Rizik postoji u oba slučaja: i kakav je sastav i posledica ovih eksperimentalnih vakcina, i da li se možemo izboriti protiv nove bolesti bez njih. Svako neka proceni rizik i sam bira, kaže Boško Obradović u odgovoru na pitanje da li na izborima računa na glasove antivaksera, budući da se ni on nije dosad vakcinisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari