Branislav Ivković: Đinđić je pomagao Miloševićevu odbranu u Hagu 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Nekadašnji socijalista Branislav Ivković tvrdi da se Zoran Đinđić dolazeći preko „krovova na Vračaru“ dogovarao sa Mirjanom Marković, kao i da je Đinđić njoj i Slobodanu Miloševiću posle pada s vlasti savetovao da odu u Požarevac i ne izlaze nigde, te da je potom pomogao Miloševićevu odbranu pred Haškim tribunalom.

Ivković, koji je sada u Srpskoj naprednoj stranci, u intervjuu listu Kurir, tvrdi i da je Zoran Đinđić, lider DS i premijer Srbije, ubijen u atentatu 2003, nekoliko meseci pre ubistva planirao da formira novu vladu.
„Objasnila mi je (Mirjana Marković) i tehnologiju kako su se nalazili (ona i Đinđić) u zgradi na Vračaru, imala su dva ulaza, Mira uđe na jedan, a Zoran na drugi, ali on je, da bi stigao do te zgrade, morao da ide do nekih ravnih krovova. Pričali su 1993. i o njegovom ulasku u vladu i mislim da je šteta što nije ušao“, ispričao je Ivković.
On navodi i da je Đinđiću odneo pismo Mirjane Marković kada je Milošević uhapšen, kao i da je sa premijerom razgovarao u Skupštini, u kancelariji Čedomira Jovanovića, šefa poslaničkog kluba DOS.
Ivković tvrdi da mu je Đinđić tada kazao „Bane, ja sam ih (bračni par Milošević) molio da odu u Požarevac, da zatvore prozore, supste roletne i da se ne pomaljaju, da ćute, da ih nema nigde, da jedino tako imam šansu da ga spasem. Ali, ne, on je ostao u politici, nabio mi je prst u oko i ja ću imati problem s tim“.
Prema Ivkovićevim rečima, samo Đinđić je znao ko će biti u novoj vladi koju je navodno hteo da pravi krajem marta ili početkom aprila 2003, ali dodaje da je po njegovim saznanjima, u njoj trebalo da ostanu samo dvoje tada aktuelnih ministara.
„Đinđić je drastično menjao svoju politiku od jula-avgusta 2002. godine. Tada smo intenzivno počeli da sarađujemo, on je tada obezbedio veću podršku Slobodanu Miloševiću u odbrani u Hagu, na svaki način je pomogao u njegovoj odbrani, obezbedio mu je eksperte koji su mu pomagali u pripremi odbrane, obezbedio mu je materijalnu podršku…“, tvrdi Ivković.
O sebi bivši socijalista kaže da mu je Mirjana Marković namestila izbacivanje iz SPS-a, a navodi i da je imao posle pada s vlasti 12 krivičnih prijava, kao i da je 80 puta saslušavan u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala.
„Činjenica je da sam oslobođen u svim postupcima, naplatio sam državi veliki novac i – ne brinite, nisam taj novac uzeo za sebe, već sam podelio advokatima i onima kojima je potreban taj novac“, tvrdi Ivković u intervjuu za Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari