Branislav Lečić govori na protestu u Kruševcu 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Protestna okupljanja jednom sedmično pod parolom „1 od 5 miliona“ u skoro 40 gradova Srbije danas (petak) i sutra dobijaju sve veći zamah.

Među gradovima gde se večeras održavaju mitinzi i šetnje su Vranje, Novi Sad, Šabac, Niš, Zaječar, Kruševac… Na okupljanju u 18 sati na Trgu glumaca, gde se održava treći skup po redu, govoriće poznati glumac Branislav Lečić. Građani Kruševca traže ostavku gradske vlasti, umanjenje računa za grejanje, da policija suzbije kriminalne klanove, da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad, da mediji budu slobodni i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku.

„Građani Novog Sada će svojim protestom i protestnom šetnjom obeležiti 1. februar – Dan grada. Više od 270 godina posle sticanja statusa slobodnog grada, građani Novog Sada su prisiljeni da se ponovo bore za svoje pravo na slobodu i lokalnu samoupravu. Sloboda se stiče otporom i nepristajanjem na nasilje, korupciju i kriminal koji sada vladaju našim gradom. To će biti i jedna od glavnih poruka ovog i svih narednih protesta u Novom Sadu“ – saopštavaju organizatori.

Na današnjem (petak) protestnom skupu koji je za 18 sati zakazan u centralnoj pešačkoj zoni u centru Vranja govoriće dr Vukašin Antić, hirurg Opšte bolnice ZC u ovom gradu, kao i profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Tamara Milenković Kerković.

Prema najavama na društvenim mrežama, predstojećeg vikenda protesti će po prvi put biti održani u Jagodini, Kuli, Apatinu i Kosovskoj Mitrovici.

U Paraćinu danas (petak) u 18 sati okuplja se, kako je saopšteno, „300 otpuštenih radnika Srpske fabrike stakla nakon uvođenja stečaja“. Iako je stečaj poništen, otpušteni radnici neće biti vraćeni na posao, dodaje grupa Otpušteni preko Fejsa. Građanski protest je isključivo u organizaciji otpuštenih radnika i nema nikakvu političku konotaciju, navode oni.

U subotu u Beogradu šetaju i studenti FPN

Studenti Fakulteta političkih nauka okupiće se sutra (subota) ispred te ustanove, kako bi podržali profesore, asistente i saradnike pomenutog fakulteta, koji su svoju podršku dali građanskim protestima ,“1od5miliona“ koji se održavaju svake subote. Kako je najavljeno, plan je da studenti započnu okupljanje oko 15.30 časova, nakon čega bi usledila šetnja do platoa ispred Filozofskog fakulteta, da bi se zatim priključili ostalim građanima u šetnji centralnim beogradskim ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari