Brnabić: Borba za ljudska prava ne prestaje, primer kršenja tih prava vidimo na Kosovu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da borba za ljudska nikada ne prestaje i da se primer kršenja ljudskih prava može videti na Kosovu i Metohiji, gde su Srbima uskraćena osnovna prava.

„To je pravo glasa, učešće na izboirma, pravo da vas zastupaju demokrtaski izabrani kandidati i pravo na dostojanstven i bezbedan život“, rekla je premijerka u Skupštini Srbije na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ona je naglasila da se Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno suočavaju sa kršenjem ljudskih prava i s provokacijma.

„Apelujem na partnere da ne okreću glavu od činjenica i da delanjem pokažu da se bore za zaštitu prava i slobodu svih“, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da borba za ljudska prava nikada ne prestaje i zato uvek treba pričati o njima.

„Princip ‘Da niko ne bude izostavljen’ jedan je od osnovnih načela Srbije“, kazala je premijerka.

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić ponovio je da se svakodnevno krše ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji i da se na to ne sme ćutati. „Očekujemo da svet reaguje i ne ostane nem. Da se zaštite ti ljudi, jer su krivi izgleda zato što pripadaju jednom narodu“, kazao je Orlić.

Ćutati pred dešavanjima na Kosovu i Metohiji, je, prema rečima predsednika Skupštine, ne samo najveća nepravda već i najveća uvreda za svakog čoveka, kojim god jezikom govorio.

Orlić je naglasio da svi ljudi imaju pravo na život i sigurnost i kao takvi moraju imati ista prava pred zakonom.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je da su ljudska prava „krhka“ tvorevina i da se neprestano moraju unapredjivati, jer „nikada nije gotovo i uvek može više“.

„Sva ljudska bića radjaju se slobodno, jednaka u dostojanstvu i pravu i tome da treba da budu jednaki medju sobom i postupaju u duhu bratstva. Ovaj dan poziva nas na jednakost i humanost“, kazao je Žigmanov.

On je dodao da se mora razvijati kultura ljudskih prava i unapredjivati dijalog sa različitim društvenim grupama.

Istakao je da je društveni dijalog forum za nalaženje rešenje za najranjivije društvene grupe.

Na skupu u Skupštini Srbije su, nevladinim organizacijama i udruženjima, dodeljene i zahvalnice za doprinos u unapredjenju ljudskih prava, koje su izradjene na ručno radjenom papiru udruženja „Naša kuća“.

Ceremoniji obeležavanja Medjunarodnog dana ljudskih prava, prisustvovali su stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, šef Misije OEBS-a u Beogradu Jan Bratu i drugi.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, potpisana je u Parizu, 10. decembra 1948. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari