Brnabić i Fila: Opozicija nije (još uvek) pobedila u Beogradu 1Foto FoNet/Vlada/ Peđa Vučković

Premijerka i poverenica SNS za Beograd Ana Brnabić izjavila je, povodom toga što danas nije konstituisana Skupština grada Beograda, da se ono što opozicija naziva pobedom uvek vezuje za gubitak za građane i narod, prenosi N1.

Skupština grada Beograda nije konstituisana, jer se odbornici vlasti nisu pojavili u sali, umesto toga održali su konferenciju za štampu na otvorenom, ispred Starog dvora, sedišta gradonačelnika.

U sali na Trgu Nikole Pašića, gde se održavaju sednice Skupštine grada, pojavio se Toma Fila, odbornik SPS-a, koalicionog partnera SNS-a, koji je po godinama, trebalo da bude predsedavajući konstitutivnom sednicom.

Došli su sa transparentima o izbornoj krađi i predstavnici proevropske koalicije Srbija protiv nasilja, i suverenističke Novi-DSS-POKS, ali oni nisu imali većinu, odnosno kvorum za sednicu (56 odbornika od 110).

Obzirom da nije bilo kvoruma, odbornik SPS Toma Fila rekao je da će novo zasedanje biti održano 1. marta. Opozicija, koja se danas pojavila sa transparentima, a nakon odlaganja sednice rekli su da je to velika pobeda, jer vlast nema većinu.

„Ne vidim šta je pobeda što se odložila konstitutivna sednica“, rekla je Brnabić u Nišu, gde je prisustvovala polaganju kamena polaganju kamena temeljca povodom početka radova na izgradnji druge faze Naučno-tehnološkog parka.

Brnabić je ocenila da je na ovaj način protraćeno vreme čitavog grada i svih ljudi bez obzira na to za koju su političku opciju glasali.

„Ono što je meni neverovatno je da je njihova jedina politika – Srbije protiv nasilja, u okviru koje je očigledno i Miloš Jovanović – jedina politika im je nasilje. Zovu se Srbija protiv nasilja, a njihova jedina politika je nasilje. To su pokazali i u republičkom i u gradskom parlamentu“, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da je bezidejnost karakterna osobina opozicije koja, prema njenim rečima, „nikad ništa ne nudi osim blokade, haosa i nasilja“.

„Hoću potpuno odgovorno da kažem da mi koji smo bili na listi ‘Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane’, nismo ukrali nijedan jedini glas. Izborne krađe nije bilo“, navela je Brnabić ponavaljući da „svaki put kada (iz opozicije) proglase pobedu je kada uzmu nešto od građana Srbije“.

Najstariji odbornik u Skupštini Beograda, ujedno i predsedavajući na konstitutivnoj sednici, Toma Fila, rekao je za portal Nova.rs da će se 1. marta znati da li će vlast u Beogradu biti formirana i ako do toga dođe svi odbornici Srpske napredne strane i Socijalističke partije Srbije biće prisutni na sednici, ako ne – biće samo on.

On je rekao da odbornici vlasti nisu prisustvovali sednici kako ne bi postojao kvorum za rad, ali da će oni biti prisutni na narednoj ukoliko se ispuni jedan uslov.

“Ako dobijemo većinu pojavićemo se svi, ako ne pojaviću se ja sam i reći da većina ne postoji kao i to da se raspisuju izbori” objašnjava Fila za naš portal.

Do kraja februara očekuje se izveštaj međunarodne posmatračke misije ODIHR/OEBS o izborima održanim 17. decembra u Srbiji. SPN traži njihovo poništavanje i pred Evropskim parlamentom i pred Ustavnim sudom Srbije, navodeći, između ostalog, da je bilo masovne zloupotrebe biračkog spiska, i premeštanja birača.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući 18. februara na TV Prva, uveo je kategoriju apsolutnog političkog legitimiteta, rekavši da podiže i moralnu lestvicu tog legitimiteta. Naveo je da Ana Brnabić, Aleksandar Šapić, dosadašnji gradonačelnik Beograda, i Miloš Vučević, formalni lider SNS, smatraju da imaju pun legitimitet u Beogradu, ali da je on pre za nove izbore, nego i za najmanju sumnju.

Odbornik SPN Miloš Pavlović tvrdi da će se opozicija pojaviti i na sednici 1. marta, ali da će učiniti sve da ne bude konstituisanja (verifikacija mandata, izbor rukovodstva Skupštine).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari