Branimir Nestorovićfoto Vojin Radovanović Danas

Branimir Nestorović, odbornik GG „MI – Glas iz naroda“ u Skupštini grada Beograda, u izjavi za Danas odbacio je mogućnost da odbornici ove grupe uđu u novu gradsku vlasti, svi sem Aleksandra Jerkovića i Vesne Ilić. Pozvao je na održavanje novih beogradskih izbora.

Nestorović se nalazio ispred Starog dvora, gde je konferenciju držao kandidat za gradonačelnika Beograda SNS-a Aleksandar Šapić.

Šapić je rekao da je odlučeno da ukoliko za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava izborne liste „Mi – glas iz naroda Aleksandar Jerković“ – idemo na nove izbore.

„Ne znam koliko hiljada puta treba da ponovim da smo se mi formirali da ne bi podržali ijedan blok, zato što mislimo da nijedan blok nije dobar“, naveo je on.

Kaže da se na „MI“ prebacuje odgovornost da će, ukoliko se ne odluče za ulazak u vlast, ugroziti državu, te da ne razume od koga to treba da odbrane grad i gde je tu država ugrožena.

Ocenio je da su izbori tu da bi smanjili tenzije u društvu, ali da u Srbiji povećavaju tenzije. „KAda se priča o legalitetu i o broju, tu je reč o naša dva odbornika koji su oprekinuli kontakt sa nama i pretpostavljam da su bili u nekim razgovorima. Viđali su ih ljudi, ali nemamo dokaze, to su susreti u četiri oka“, naveo je Nestorović, ocenivši da je kupovina odbornika užasno loša jer predstavlja prekrajanje izborne volje.

Naveo je da su ta dva odbornika koja su imala, kako tvrdi, razgovore o ulasku u vlast sa SNS i SPS nosilac liste Aleksandar Jerković i Vesna Ilić koju je, kako kaže Nestorović, upravo Jerković doveo u pokret „MI – Glas iz naroda“.

Nestorović kaže da su njih dvoje nakon proglašenja rezultata prestali da kontaktiraju sa pokretom, te da je Jerković nakon toga u medijima i na društvenim mrežama davao „nesuvisle izjave“.

"Ne znam koliko hiljada puta treba da ponovim": Branimir Nestorović za Danas odbacio ulazak u gradsku vlast, založio se za nove izbore i promenu izbornog zakona (VIDEO) 1
foto: Vojin Radovanović/Danas

„Izborni zakon je nakaradan, zato što se biraju ljudi na listi, a kada prođu raspolažu svojim mandatom. To bi trebalo promeniti. Onaj ko je osvojio mandat odgovara za mandat, ako je ovakva stvar onda da stranka odgovara za mandat. Nisu prošli jer su oni dali neko ime, nego im je pokret dao ime i legitimitet. Ali to je sad pitanje obraza“, rekao je Nestorović.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena je zbog nedsostaka kvoruma za 1. mart. Kvorum nisu dali poslanici dosadašnje gradske vlasti – koalicije „Srbija ne sme da stane“, oko SNS-a, i koalicije SPS-a, JS-a i Zelenih Srbije. Odbornici „MI – Glas iz naroda“ prisustvovali su sednici, ali ne i Jerković i Ilić.

Nakon odlaganja sednice, reči za „MI – Glas iz naroda“ imao je i Dobrica Veselinović, jedan od nosioca liste „Srbija protiv nasilja“. On je naveo da je koalicija Srbija protiv nasilja uputila javni poziv listi „MI“ da ispoštuju volju građana i da njihovi odbornici ne daju većinu SNS, „što se danas nije desilo, a nadamo se da neće ni 1. marta“.

Ranije je ovu grupu građana Zeleno – levi front pozvao da „javno i nedvosmisleno podržite zahtev za poništavanje izbora u Beogradu zbog izborne krađe i prekrajanja izborne volje građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari