Ana Brnabić raspisala beogradske izbore za 2. jun 1Foto: N1 / Printscreen

Predsednica skupštine Ana Brnabić raspisala je danas beogradske izbore za 2. jun, nakon dvodnevnih neuspešnih pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovim i preporukama ODIHR-a.

Kako je Brnabić navela, raspisivanje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda za 2. jun je bila njena zakonska obaveza i dodala je da je izabrala poslednji mogući datum za raspisivanje izbora jer „su na zahtev opozicije i izričtu molbu predsednika Aleksandra Vučića odlučili da ovi izbori treba da se održe u najkasnijem mogućem terminu u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.“

Vreme pre izbora, naglasila je Brnabić, iskoristila je da pokuša da pokrene dijalog i kroz razgovor sa svim parlamentarnim političkim akterima i učini sve da ovi i svi naredni izbori proteknu u najboljem redu u skladu sa demokratskim standardima i da pokaže ozbiljnost i odgovornost koju duguju svim građanima Srbije.

„Moja vrata ostaju otvorena za dijalog ukoliko postoji bar malo želje da pokažemo građanima republike Srbije fs ipak nekada možemo zajedno da radimo na stvarima koje su bitne za građane, bez obzira na njihove političke afinitete,“ rekla je predsednica Skupštine.

Na kraju, pozvala je sve političke stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da izborna utakmica bude fer i korektna.

Izbori su raspisani nakon pregovora koji su se vodili u okviru skupštinskog Kolegijuma, a kojem su prisustvovale stranke vlasti i opozicionih koalicija Srbija protiv nasilja i NADA.

Predlozi opozicije za unapređenje izbornih uslova bili su revizija biračkog spiska, otvaranje RTS-a i održavanje svoh lokalnih izbora istovremeno sa onim za Skupštinu grada Beograda.

Kako je danas saopštila predsednica Skupštine, Vlast nije mogla da prihvati predlog za istovremeno održavanje izbora jer to ne bi bilo u okviru zakona.

Predstavnici opozicije izjavili su nakon propalih pregovora da je „vlast izabrala da na izbore ide bez opozicije, ili ćemo ići na izbore ili ih nećemo imati.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari